Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Olwan

Världens modernaste biltillverkare

BMW har en fantastisk förmåga att göra saker rätt. För tio år sedan förvandlade man konkursmässiga Rolls-Royce till succé. Samma sak med Mini som på nittiotalet var en allt mer stagnerande produkt. I dag finns en uppsjö av modellvarianter tack vare BMW som lyckades föra hundkojan i tiden.
Nu tar sig BMW an elbilar och laddhybrider. Senare än många andra. Men när BMW för ett par dagar sedan började serietillverka nya elbilen i3 har BMW gått ikapp. Inte bara det – faktum är att BMW har kört om alla konkurrenter, och det med besked.
”En milstolpe för BMW”, säger Harald Krüger som är produktionschef. Och nej, det är inte PR-snack. Nya i3 är en supermodern produkt i sig, en serietillverkad bil med en lättviktskaross i kolfiber. Det är BMW först i världen med. Men BMW har inte bara byggt en elbil för framtiden. De har också ställt om hela tillverkningen för framtiden. Produktionsprocessen av BMW:s i-serie är hälften så energikrävande jämfört med det traditionella modellprogrammet.
Kolfiberfabriken i USA använder bara grön el. Och i fabriken i Leipzig där bilarna monteras används bara el från det egna vindkraftverket på anläggningen.
95 procent av i3 går att återvinna. Textilierna i interiören är tillverkad av återvunna PET flaskor och ylle. Läderytorna är miljövänligt behandlade med olivoljeextrakt.
Det är bara att konstatera: BMW skriver bilhistoria med nya i-serien och har på kuppen blivit världens modernaste biltillverkare.