Magnus Nyströms blogg

I natt vinner New York Rangers

* I natt smäller det i Staples Center i Los Angeles.  Då spelas andra finalmatchen mellan Los Angeles Kings och New York Rangers och vi har 1-0 i matcher till Kings efter 3-2 i sudden death i onsdags.
Matchstart klockan 01.05 svensk tid – på Viasat Hockey.
Här får ni en guide till matchen. Min genomgång av båda lagen:
* Rangers backpar:
27. Ryan McDonagh – 5. Dan Girardi.
Som de spelat senaste åren är de utan tvekan två av Henrik Lundqvist absolut bästa kompisar i Rangers, trots Girardis miss före segermålet senast. Detta är Rangers toppduo på blålinjen och framför allt amerikanske OS-backen McDonagh matchas stenhårt. Den här duon vill Rangers helst ha på isen när Kings förstakedja med Brown-Kopitar-Gaborik är inne. Både McDonagh och Girardi är smarta och spelskickliga och de kan även vara elaka. Tidigare under slutspelet var det en frustrerad motståndare som sa att ingen back har slashat så mycket som McDonagh sedan Chris Prongers värsta dagar i ligan
6. Anton Strålman – 18. Marc Staal
Strålman hyllade jag i ett blogginlägg häromdagen och hans betydelse för Rangers kan inte underskattas. Hans backkollega från den förnämliga hockeyfamiljen Staal är en fysisk spelare som precis som Strålman lärt sig prioritera defensiven främst, men Staal har haft en del skadebekymmer genom åren som hämmat hans utveckling. Innan dess var han på väg att bli en av de allra största i ligan, dit kommer han aldrig nå. Men han är stabil och pålitligt – så länge han är skadefri.
8. Kevin Klein – 17. John Moore
Moore gör comeback i natt efter sin avstängning, som han fick för att han sänkte Montreals Dale Weiss med en ful tackling i semifinalen. Klein hade flera fina säsonger i Nashville bakom sig då han hamnade i New York. Detta är inga flashiga matchvinnande spelare, utan ett typiskt stabilt tredje backpar som får den istid som ”blir över” när topp fyra-backarna behöver hämta andan.
* Kings backpar:
8. Drew Doughty – 6. Jake Muzzin
I mina ögon är Doughty världens bäste back. Han speluppfattning, skridskoåkning, fysiska styrka och vilja att vinna – gör honom till ett ständigt hot, vilket han visade direkt i första finalen. Blott 24 år har han redan två OS-guld och en Stanley Cup-seger på meritlistan. Muzzin är en pålitlig sidekick.
26. Slava Voynov – 33. Willie Mitchell
Den 24-årige ryssen Voynov har själv fattat att han är för bra för att spela i KHL. Han är en toppback som hör hemma på den största scenen och en av Kings viktigaste spelare. Bra förstapass, bra på att leverera målgivande passningar och en av Kings smartaste spelare. Mitchell är mer ”old school”, men en nyttig spelare som gjort över 800 NHL-matcher.
44. Robyn Regher –  27. Alex Martinez
Rutinerade Regher gör comeback i natt efter en månads frånvaro på grund av knäskada. Detta är också ett stabilt backpar. Även om de gärna slipper möta den blixtsnabbe Carl Hagelin.
* Rangers kedjor:
61. Rick Nash – 21. Derek Stepan – 20. Chris Kreider
Stepan är Rangers förstecenter, vilket visar en svaghet i det här laget. Kings har superstjärnorna Kopitar och Carter som förste- och andrecenter. Rangers har Stepan och gamle Richards. Skillnad det. Den här kedjan MÅSTE leda Rangers och Nash måste tuffa till sig och visa att han kan vara bäst när det gäller.
62. Carl Hagelin – 19. Brad Richards – 26. Martin St-Louis
Kedjan Kings fruktar mest. Två Stanley Cup-vinnare och den kanske snabbaste spelaren av alla i NHL. Hagelin gjorde ett mål i första finalen, men borde gjort två. Och Kings har problem med hans speed. Gubbarna Richards och St Louis var inte tillräckligt involverade i spelet senast – men jag räknar med bättring i natt.
67. Benoit Pouliot – 16. Derick Brassard – 36. Mats Zuccarello
Pouliot gjorde mål senast och den här kedjan har också en energi och speed som en del av Kings backar kan få stora problem att hantera. Brassard är en nyttig tredjecenter. Supertalangen som aldrig blev så bra som väntat när han draftades högt av Columbus, men fått ett ”andra liv” i New York. Lille Zuccarello är en jagad man – men norrmannen vet vad som väntar och han har blivit en stor spelare i NHL.
22. Brian Boyle – 28. Dominic Moore – 15. Derek Dorsett
Typisk hårdjobbande fjärdekedja, där Brian Boyle är en spelare lätt att gilla om man hejar på Rangers. Viktigt att Boyle vinner många fysiska bataljer för att visa att Kings inte kan dominera det fysiska spelet hela tiden.
* Kings kedjor:
23. Dustin Brown – 11. Anze Kopitar – 12. Marian Gaborik
Vilken superkedja. Trion som kan vinna Stanley Cup åt Kings och som Rangers måste ha bäst koll på. Inte lika bra som vanligt senast. Så troligen i toppform i natt. Kopitar – som ibland är Mats Sundin-majestätisk i sitt spel – är en av världens absolut bästa spelare.
73. Tyler Toffoli – 77. Jeff Carter – 70. Tanner Pearson
Jeff Carter var med och vann OS-guld i Sotji ihop med Drew Doughty och Rick Nash. Carter är en maskin. Ett fyisiskt praktexemplar, en powerforward, en matchvinnare helt på egen hand. De kanadensiska kidsen Toffoli och Pearson har presenterat sig på allvar under det här slutspelet.
14. Justin Williams – 28.  Jarret Stoll – 74. Dwight King
Ytterligare en Kings kedja som gillar långa anfall och att mala ner sina motståndare och det är i tredjekedjan man hittar ”Mr Game 7”, Justin Williams, han som avgjorde i sudden death i sjunde avgörande semifinalmatchen mot Anaheim och som även gjorde segermålet i första finalmatchen mot Rangers.  Williams har vunnit samtliga sex match 7 han medverkat i gnom åren och på de matcherna har han gjort sex mål och sex assist. Inget dåligt facit. Centern Stoll  var med när Kings vann Stanley Cup för två år sedan och han har gjort över 700 NHL-matcher. King är en King som sällan får så mycket uppmärksamhet. Först den här säsongen har han blivit helt ordinarie i NHL.
22. Trevor Lewis – 10. Mike Richards – 13. Kyle Clifford
Richards är en spelskicklig center som var med och vann OS-guld för fyra år sedan och Stanley Cup med Kings två år senare. Att han är fjärdecenter säger en hel del om kvalitén på detta lag. Clifford och Lewis är ”utfyllnad” i laget, men är man det i Kings, så är man bra. Clifford gjorde mål på Lundqvist senast. Lewis är en av 14 spelare kvar sedan Stanley Cup-segern 2012.
* Målvakterna:
Henrik Lundqvist behöver ingen presentation. Men det är värt att upprepa att han vunnit fem raka sjunde avgörande matcher i Stanley Cup- slutspelet. Mike Keenan tror fortfarande på Rangers som mästare i år, tack vare Henke.
Amerikanske OS-målvakten Jonathan Quick är ingen dålig motståndare.
Han har också det som Henke drömmer så innerligt om – en Stanley Cup-seger.
Och när Quick vann med Kings så fick han också Conn Smythe Trophy, priset till slutspelets mest värdefulle spelare.
* Vilka som vinner i natt?
Jag tror på Rangers.
Kings är lite belåtna efter förra matchen och Rangers är lite desperata.
Sen tror jag faktiskt att Rick Nash vaknar till liv, han måste kunna släppa loss i det här läget. Han måste kunna känna att han plötsligt har allt att vinna i ett slutspel.