Magnus Nyströms blogg

Jag satt tyst i två år

Näst siste spelaren i min nedräkning inför säsongen är Mikael Johansson, Leksand.
Van vid SM-guld som given målsättning – nu i ett annat läge.
– Vi ska bli sämst tia, det är målsättningen och då får vi ju spela slutspel som det är uppbyggt nu. Och väl där så kan vi överraska.
– Det finns folk i föreningen som har varit med länge, som Tommy Salo. Han förstår vad det handlar om och har gjort det bra som behållit stommen i laget. Vi har ju sett nykomlingar genom åren som köpt en väldig massa spelare och sedan har det inte gått så bra. Utan sammanhållning blir det inte bra.
Johansson har lärt mycket av Jörgen Jönsson och de andra tjuriga vinnarskallarna i Karlstad.
När jag kallar Jönsson och de andra stjärnorna i Färjestad för tjuriga vinnarskallar så ler Mikael Johansson:
– Ja, extremt tjuriga vinnarskallar. Supervinnare som aldrig vill förlora och det kokade över ibland. Men det är häftigt med sånt engagemang.
– Efter att Jönsson fått spelet på någon träning och kastat upp klubban på läktaren, då var det inte läge skoja till det och kasta en tejprulle på honom i omklädningsrummet efteråt, va, undrade jag,
– Nej, du. Jag satt helt tyst bredvid Jönsson i omklädningsrummet i två år.
– Vad är det viktigaste du lärt av Jörgen Jönsson?
– Hur man beter sig mot folk. Han var reko mot alla. Ung som gammal. Bäst i laget, sämst i laget. Han behandlade alla lika. Han fick alla att känna sig delaktiga. När jag var ny i laget så ställde han frågor till mig och det är klart jag blev förvånad, undrar Jörgen Jönsson vad jag tycker? Han brydde sig om alla. Han såg alla spelare.
Johansson hyllade också många i sin nya klubb.
– Tommy Salo vill att vi kämpar och krigar för varandra och fortsätter på samma väg som i fjol. Han är involverad runt laget hela tiden.
Jens Bergenström och Gabriel Karlsson betyder också mycket med sin rutin och känsla för föreningen. Första gången jag kom hit i slutet av juli var de båda så laddade att de hade kunnat spela premiärmatch redan då. Det gäller att vi utnyttjar deras engagemang och energi.
– Det är lätt vara glad nu, men när ni har åtta raka förluster blir det tuffare?
– Nja, åtta raka förluster ska vi inte råka ut för. Men det kommer att komma tunga perioder, då det inte går så bra eller vi har svårt att göra mål. Då är jag en av dem som måste kliva fram, säga att det är lugnt och att vi tillsammans ska hitta ett sätt att vinna matcher.
I vår tv-intervju hyllar också Johansson den 28-årige SHL-rookien Pär Edblom.
Och Mikael blir glad när jag berättar att Andreas Appelgren har ett förflutet som målvakt.
– Är det sant? Det visste jag inte.
– Nu får du hetsa honom att stå en träning.
– Ja, då ska jag dribbla bort honom, haha.
– Som tränare är Andreas otroligt lugn och han vill att alla ska må bra. Han pratar mycket med spelarna. Sen kan han skälla också. När han blir arg, ja, då blir han arg. Därför får han respekt.
Mest hyllar Johansson fansen.
– Vart vi än åker så har vi fans där. Leksingar finns överallt. De sjunger och är glada. De är fantastiska.
Sen har Mikael Johansson lärt sig en viktig regel för en leksing.
Han är ute och ser sig omkring i Dalarna ibland och har besökt bland annat Rättvik och Falun några gånger.
Men det finns en plats han aldrig besöker.
– Nej, jag åker inte till Mora. Det gör man bara inte som leksing. Det har jag fått lära mig snabbt. Så det är bäst att låta bli.