Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSBLOGGEN

Våldet är en central del i nazisternas kamp, Expressen startades som en motvikt

Expressens Daniel Olsson, David Baas och Frida Sundkvist.

Expressens första nummer trycktes under brinnande världskrig, tidningen startades som motvikt till de nazistiska strömningarna i samhället och den allra första framsidan pryddes av nyheten om de sex britterna som sänkte det tyska slagskeppet Tirpitz.
Nästan 74 år senare granskar Expressen nu nazisterna som åtalas efter upploppen i Göteborg. Namn för namn och bild för för bild går vi igenom de medlemmar av nazistiska motståndsrörelsen som misstänks för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp i det största åtal som riktats mot organisationen vid ett och samma tillfälle. Bland de misstänkta finns två medlemmar av NMR:s riksledning som kandiderade till riksdagen i höstens val: Fredrik Vejdeland och Pär Öberg, samt den framträdande medlemmen Pär Sjögren.
– Att vi håller i granskningen av de personer som på både höger- och vänsterextrema kanten lamslog en hel stad en lördag i september för ett år sedan känns helt självklart. I det här fallet rör det sig om delar av ledarskiktet i en organisation som på gatan pekar ut vanliga svenska medborgare som förbrytare och landsförrädare, bara för att de har en annan åsikt eller är judar, säger Daniel Olsson, reporter på Expressens västsvenska edition GT.
Inför riksdagsvalet i höstas gick vi, tillsammans med Expo, igenom drygt 6 000 riksdagskandidater, drygt 12 000 landstingskandidater och drygt 52 000 kommunkandidater och körde dem mot listor över nazistiska aktivister. 14 kandidater för Sverigedemokraterna avslöjades och tvingades lämna sina platser.
SD hade då sagt sig ta fram en vitbok om partiets extremistkopplingar – ett projekt som fortfarande inte har blivit verklighet. Trots att Expressen redan i valet 2014 avslöjat att sex kandidater för SD hade kopplingar till nazism.
David Baas avslöjade dem och har jobbat med många av Expressens nazigranskningar under åren. 2015 hade nazister parkerat sig utanför tidningens redaktion i Marieberg i Stockholm på grund av hans artiklar. I bilarna en bit bort fanns knivar.
– Våldet och den ideologiskt motiverade brottsligheten är en central del i nazisternas kamp – där tänkbara måltavlor är de som företräder det demokratiska samhället, som politiker, poliser och journalister, säger David Baas, som åskådliggjort NMR-medlemmars brottslighet, partiprogram och strukturer inom den svenska nazismen.
I Almedalen avslöjade Baas bland annat hur NMR-aktivisten Rami Joukanen, 27, dömd för att under tortyrliknande former ha slagit ihjäl en handikappad man tillsammans med en annan man, rörde sig under politikerveckan. Flera nazister anhölls misstänkta för hets mot folkgrupp och Expressens valscen vandaliserades.
Expressens reporter Frida Sundkvist bevakade de våldsamma upploppen i samband med Bokmässan.
– Nazisterna tryckte sköldarna mot oss journalister som stod där, stämningen var väldigt hotfull. Det är inte bara viktigt att  granska nazister, det är en absolut nödvändighet att journalister fortsätter att granska den här typen av våldsamma extremistmiljöer, säger hon.
Samtliga 17 nu åtalade nazister förnekar brott.

Nazisterna som åtalas, misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.