Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSBLOGGEN

Rösterna gick att höra i journalistiken, men lyssnar politikerna i maktspelet?

”Hade de upptäckt pappas cancer tidigare hade man kunnat behandla, det är jag övertygad om”, säger Hanna om pappa Kjell.

Jag såg i veckan Annie Lööf jubla över att ”Centern tar över i det tidigare så röda Kiruna”.
Men väljarna i gruvstaden har nog inte blivit särskilt borgerliga, den lokala framgången handlar mer om att C-ledaren Gunnar Selberg varit kritisk mot samernas växande inflytande och till Expressens Federico Moreno sa sig ha ont i magen på grund av ”samernas försök att ta tillbaka sitt land”.
I skuggan av partiernas maktspel om regeringsbildningen, går valresultaten runt om i Sverige att tydligt återkoppla i starka känslor. Jag känner igen flera av dem från våra reportage i ”Last Night in Sweden”-serien.
## På riksnivå blev det stor uppmärksamhet när länsstyrelsen efter sju år beslutade att bränna upp Anita Gimvalls samekåta som ansågs vara ett svartbygge – men uppe i Kiruna röstade rekordhöga 32,9 procent på Centern, vars ledare Gunnar Selberg, apropå att sameblod ska ge företräde och särskild rätt, sa: ”Vadå, ska vi resonera så att den som är först alltid har exklusiv rätt. Hur ska vi då hantera de invandrare som kommer till Sverige? Om de vill bygga en stuga ska vi då hela tiden säga: ‘Nej, vi var här före’. Det blir orimligt resonemang och inte jämställt alls”.
## Till Markaryds kommun i Småland flyttade den storfamilj, en man med tre fruar, som tidigare uppmärksammats när de tidigare fått tillgång till flera lägenheter i Nacka. Jag noterar att vad gäller röster till riksdagen blev SD största parti i Markaryd med 31,5 procent, en tvåsiffrig ökning i procentenheter. I ”Last Night in Sweden”-reportaget därifrån berättade Expressens Johanna Karlsson om hur SD:s partitidning Samtiden riktat in sig på samhället; mannen med tre fruar som flyttat dit, den arabiska communityn och bränderna som följt.
## I Norrbotten förlorade Socialdemokraterna landstinget efter 84 år vid makten när Sjukvårdspartiet samlade 35 procent. Även i Sollefteå, där Kjell Åberg levde, fick Sjukvårdspartiet flest röster efter att vi i Malin Roos reportage med Kjells dotter Hanna följt en desperat kamp för att få cancervård – utan lyckligt slut.
Sifo slog nyligen fast att det var kvällstidningarna, Expressen och Aftonbladet, som att döma av sociala medier satte den politiska agendan i nyhetsrapporteringen inför valet: 1. Expressen 22 procent, 2. Aftonbladet 17, 3. SVT 7, 4. Dagens Nyheter, Nyheter Idag, SvD, GP 4 procent.
Ett av huvudskälen till kvällstidningarnas dominans var enligt Sifo: ”De har många nyheter som handlar om de frågor som engagerar mest, som lag och ordning, integration och sjukvård”.
I de reportagen hörde vi alla de röster som senare blev valresultat, men lyssnar politikerna nu när valrörelsen är över och maktspelet tagit fokus? I går rapporterade Sifo/SvD att elva procent av Alliansväljarna och fyra procent av de rödgröna redan ångrar sig.