NYHETSBLOGGEN

Gjorde Åkesson en Trump mitt i nya nazistskandalen?

David Baas konfronterar SD-kandidaten Mikael Hagvall, som 2015 var betalande medlem i NMR.

Gjorde Jimmie Åkesson en Donald Trump när han med sin plötsliga attack på P3 , ”skitkanal” och ”vänsterliberal smörja”, flyttade bort fokus från SD:s problem med nazistkopplingar?
Inte otänkbart, SD är ett parti med mycket stor erfarenhet av krishantering. Men troligen var Åkesson, som annars brukar behålla lugnet i de hetaste av debatter, extra lättretlig för satiren på grund av det medieetiskt tveksamma sammanhanget, den tuffa valrörelsen och problemen att somna på nätterna, som han också talade om i intervjun – och av att ha vaknat upp till David Baas nya avslöjanden om nazikopplade SD-företrädare.
Utspelet om att lägga ned P3 tog över som dagens mest lästa nyhet, fram till dess hade fokus legat på hur Åkessons parti går till val med flera kandidater från Nationalsocialistisk front, NSF, däribland Andreas Olofsson tidigare lokal ledare, och Thomas Jelinek, tidigare propagandachef; båda i Klippan, samhället som under 90-talet och 00-talet var ett av landets mest ökända nazistfästen. I NSF:s propaganda förekom under flera år fräna angrepp mot Gerard Gbeyo, som mördades av nazister i Klippan 1995.
David Baas har de senaste dagarna fortsatt att avslöja SD:are med nazistiska kopplingar. Bland andra kandidaten Mikael Hagvall, så sent som 2015 betalande medlem i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som också varit aktiv i Facebookgrupper där han under en artikel om ett boende för anhöriginvandrare skrivit: ”Bränn!” och om ensamkommande: ”Självklart ska parasiterna straffas på nåt sätt.”
# Inför valet i september 2014 avgick 18 Sverigedemokrater från valbar plats när deras hat, som de dolt under pseudonymer på nätet, blivit offentligt i Expressens granskningar av David Baas och Christian Holmén.
# Efter de nya nazistavslöjandena i veckan har tre SD-politiker redan avgått och elva stängts av.
Tidigare i år avslöjades andra delar av SD:s mediestrategi som drogs upp internt:  ”Svara inte direkt på journalisternas frågor – säg det du vill ska hamna i tryck”, och hur ledande företrädare kallade det ”att bli Baasad när någon granskades av Expressens David Baas. Det var förresten han som avslöjade det – också. Expressen startades 1944 som en motvikt mot nazismen. Ett av våra viktigaste uppdrag 2018 är fortsatt att upplysa väljarna om personer som är sprungna ur den miljön och som söker väljarnas förtroende i höstens val. Självklart har vi, tillsammans med Expo, granskat kandidaterna från samtliga partier.
– Men när vi jämfört kandidatlistorna med listor över kända nazistiska aktivister, har det endast gett träffar på SD, säger vår grävchef Christian Holmén.
Granskningarna i Expressen visar att SD fortfarande dras med extremistiska kopplingar, i dag avslöjas SD-kandidater som hyllar Hitler och klagar på ”den judiska plågan”, personer som kommer från den miljön känner sig uppenbarligen själva hemma i Sverigedemokraterna. Samtidigt som Jimmie Åkesson efter valet kan leda Sveriges näst största parti, eller till och med det största.
I en konsekvensneutral journalistik är syftet att ge underlag åt läsare och tittare att välja själva. Reportern David Baas konstaterar:
– För Jimmie Åkesson är nog inte problemet att dessa avslöjanden möjligen slår mot opinionssiffrorna, utan snarare att det ger än fler argument åt andra partier att inte samarbeta med SD.