Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Sprickan stad och land kräver hårdare jobb av medierna

Illustrationen av Helen Rasmusen till Expressens satsning Last Night in Sweden, som har premiär imorgon.

Sprickan mellan stad och land är en av våra största samhällsfrågor, en klyfta som kan bli avgörande för regeringsbildningen efter valet 9 september.
För en rikstäckande tidning som Expressen har bevakningen av hela Sverige alltid haft hög prioritet, en gång i tiden släppte vi ned tidningsbuntar från flygplan som personalen från lokala pressbyråer hämtade upp på ängar och åkrar och fortfarande säljs Expressen i varje kommun från norr till söder. Från att vi förr hade riksredaktörer som var ögon och öron i residensstäder runt om i landet till att vi i dag publicerar fler artiklar och tv-inslag än någonsin, ofta över 400 per dag, genom att så många historier uppmärksammas digitalt och sprids vidare via sociala medier.
Men när engagemanget växer sig stort, väljer många sida nästan lika snabbt. Här har svenska medier ett jobb att göra.
På Expressen har vi de senaste åren på möte efter möte pratat om vikten av konsekvensneutral journalistik. Att inte åka ut enbart för att bekräfta en åsikt. Att hellre visa hela skalan än att måla i svart eller vitt.
I  ”Därför kommer tiggarna” av bland andra Magda Gad gavs nya perspektiv som gjorde det svårare att avgöra vilken som var den självklart goda sidan. I ”Asylrapporten” träffade vi 1691 asylsökande från Vittangi till Ystad, människor vi pratade MED istället för bara OM. I reportageserien ”Dalsland” berättade vi att det fanns fler systembolagsanställda än poliser, men också om en bruksmentalitet och ovilja att utbilda sig.
I morgon inleds satsningen ”Last night in Sweden” där du får följa med våra prisbelönta reportrar och fotografer till bland annat Alvesta, Eskilstuna, Karlstad, Storuman, Ystad och Ängelholm. En del av berättelserna har du kanske redan haft en åsikt om. Andra har präglat sina orter men varit okända för den stora debatten.
Reportern Johanna Karlsson säger att hon känner ett ansvar att jobba hårdare ”när landet blir mer splittrat, polariserat och så många viktiga nyhetshändelser hamnar i informationsskugga”. Kollegan Federico Moreno vill ge en mycket rikare, bredare bild av det som ofta berättats på ett förenklat och ensidigt sätt. ”De fall vi fördjupat oss i är sådana som ibland passerat obemärkt men som döljer väldigt viktiga och ofta skrämmande pusselbitar om vår samtid”, säger han.
Tillsammans med fotografen Meli Petersson Ellafi och redaktören Christofer Brask, som jobbat återkommande med satsningarna, har de strävat efter att inte bevisa en tes utan ge dig underlag att tänka och välja själv.

Johanna Karlsson, Meli Petersson Ellafi och Federico Moreno.