Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Fler pris borde gå till sportreportrar som utvecklat journalistiken

Daniel Kristoffersson och Therese Strömberg i SportExpressen TV.

Stora journalistpriset instiftades 1966, vid galan i höstas stod sammanlagt åtta vinnare på scen, men endast en gång de senaste 15 åren har sportjournalistiken belönats. Då var det Lasse Granqvist för lång och trogen tjänst, i den klassiska rollen som referent.
När sporten i själva verket varit banbrytande i mediebranschen; med framför allt utveckling i form av mycket mer analyserande journalistik i nya format, ett djupare berättande som revitaliserat reportageformen och avslöjanden som varit förnyande i såväl Twitterformat som bokutgivningar.
# Sportbladet borde för många år sedan vunnit i utvecklarklassen, för de rosa sidorna i både papper och digitalt.
# Euro Talk kunde senare gjort detsamma genom att bit för bit analysera varje detalj av fotbollen, på egna supporterplattformar där kärnpubliken verkar kunna titta och lyssna hur länge som helst.
# Olof Lundh på TV4 och Dagens industri borde varit nominerad i avslöjarklassen för hans nyhetsdrivna böcker om fotboll, men även ”Årets röst” torde passa honom, där det även finns kandidater som Johanna Frändén, Jennifer Wegerup, Simon Bank och Erik Niva (bara för att ta några exempel).
Vad gäller de snabba nyheterna slår ingen Daniel Kristoffersson, som bevakar svenska landslaget för Expressen under fotbolls-VM.
– Det är hårt som jobb som gäller i nyhetsdelen, ringa runt till källor som man byggt upp genom åren. Erik Hamrén och Lars Lagerbäck fick nästan panik när startelvan läckte ut, men Janne Andersson är mer cool – till och med när Expressen en gång kunde avslöja elvan nio minuter efter spelarna själva fått den, säger ”Disco”, som han kallas i fotbolls- och mediekretsar.
Förutom i tidningen, rapporterar Daniel Kristoffersson varje dag i SportExpressen TV som du bland annat hittar på kanalplats 99 hos Com Hem och 49 i Boxer.
– Det är rätt stor skillnad på hur det är att bevaka landslaget nu sett till hur det var för tio år sedan. Tidigare fanns det knappt någon webb-tv för att ta ett exempel. Nu tar läsarna och tittarna för givet att de får livesända träningar, presskonferenser och intervjuer, oavsett om mästerskapet går i Brasilien eller Ryssland, säger ”Disco”.
På plats för Expressen finns även Noa Bachner, som de senaste åren vuxit ut till en av de mest inflytelserika fotbollsjournalisterna, som tillsammans med bland andra Therese Strömberg, Jennifer Wegerup och Thomas Wilbacher kommer att ge våra läsare och tittare krönikor och analyser. Vi följer även med de svenska supportrarna, på plats i Ryssland och på hemmaplan. Under hela mästerskapen sänder SportExpressen TV ett direktsänt morgonprogram samt uppsnack och nedsnack från samtliga VM-matcher. Plus allt om svenska landslaget hela dagarna.
Vi följer även med de svenska supportrarna, på plats i Ryssland och på hemmaplan. Den 18 juni är det avspark mot Sydkorea. Redan 5 juni, på tisdag, släpps vårt VM-magasin som går att förbeställa här.