Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Fakta på bordet som försvårar för myter och propaganda

Gustav Fridolin (MP) på en demonstration för att stoppa utvisningarna. Expressen publicerar i dag en stor granskning om de 9 000 ensamkommande från Afghanistan som så många har åsikter om, och känslor för.

Lagförslaget om de 9 000 ensamkommande afghanerna är det hetaste debattämnet i svensk politik just nu.
Expressen publicerar i dag den största undersökningen som gjorts av vilka de egentligen är.
– Debatten om de ensamkommande har förts i ett mycket högt tonläge. Därmed blir det extra angeläget med journalistik som belyser ämnet konsekvensneutralt och presenterar fakta utan att drivas av en egen agenda, säger Expressens reportagechef Christofer Brask som varit redaktör för granskningen tillsammans med grävchefen Christian Holmén.
• 99,4 procent är män.
• 78 procent fick åldern uppskriven till 18 år av Migrationsverket vid beslutstillfället.
• 0 procent hade giltiga ID-handlingar när de sökte asyl.
• 49 procent har själva uppgett att de bott i Iran i minst ett år innan de kom till Sverige. I snitt uppgav dessa personer att de bott i Iran i 10 år.
• 5 procent har själva uppgett att de bott i Pakistan i minst ett år innan de kom till Sverige. I snitt uppgav dessa personer att de bott i Pakistan i 13 år.
• Av hela urvalsgruppen uppgav 13,5 procent att de var födda i och hade bott hela livet i antingen Iran eller Pakistan.
Expressens tydliga linje i samhällsjournalistiken är att inte jobba efter förutbestämda teser och inte bara bejaka din åsikt i en tid när debatten, och delar av journalistiken, blivit allt mer polariserad.
Ludde Hellbergs granskning i Expressen gör en pedagogisk, nyanserande insats: det har framförts i debatten att de 7 000 som fått åldern uppskriven har ”ljugit” om sin ålder. Det kan man alltså inte slå fast att de har gjort. Däremot har de inte lyckats ”göra sannolikt” att de var under 18 när de kom till Sverige. Två jurister är dessutom tveksamma till argumentet för lagförslaget – de menar att det är låg sannolikhet för att annan bedömning gjorts i fråga om ålder om den gjorts sex månader tidigare.
Riksdagen kommer i början av juni att rösta om det nya lagförlaget som går rakt emot Socialdemokraternas nya, strama migrationslinje och splittrar alliansen.
Nu finns fakta på bordet, det gör det svårare för myter och propaganda att få fäste.
Vill du som riksdagsledamot eller väljare bredda din kunskap ytterligare, läs gärna Expressens prisbelönta serie om ”Afghanerna”, en migrantgrupp som i antal är lika stor som en medelstor svensk stad, som vi publicerade i fjol och innehåller perspektiv från både Sverige och Afghanistan samt de reportage Lisa Mattisson gjort om de känslosamma och ibland komplicerade relationerna mellan afghanerna och de svenskar som hjälper dem.