Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Magda Gad skriver inte läsarna på näsan vem som är ond och god

Magda Gad och Niclas Hammarström på plats i Jemen.

Med stor personlig risk har Magda Gad tagit sig till båda stridande sidor i Jemen för att kunna ge en allsidig, unik, bild av konflikten.
Men varför är det så viktigt att berätta om vad som sker i ett land som har så få beröringspunkter med Sverige, som ligger så långt bort, inte bara på kartan utan också kulturellt?
– Iran och Saudiarabien krigar om vem som ska kontrollera Mellanöstern och kriget mellan dessa regionala stormakter är som allra tydligast i Jemen, Mellanösterns fattigaste land där man fortfarande lever som på medeltiden med världens värsta kvinnoförtryck, en diktatur som närmar sig Nordkorea och en khattuggande befolkning, samtidigt som man har IPhone, Ferrari och vackra underklädesbutiker, säger Magda Gad, som tillsammans med fotografen Niclas Hammarström skildrat konflikten i en dagbok med texter, bilder och video.
När Magda Gad tidigare i Irak och Syrien rapporterat om fritagningarna av Mosul och Raqqa från IS har intresset varit enormt redan från första nyhetspushen till din mobiltelefon, nu har vägen för publiken att sätta sig in i och förstå varit längre, konstaterar Magda Gad, men dag för dag har allt fler följt rapporteringen, bland annat om hur hon upplevt segregationen mellan könen som nästan värre än under IS-styren.
– IS-medlemmar som gifter sig kan ta bröllopsfoton på brud och brudgum. Det är förbjudet i Jemen, exemplifierar Magda Gad.
I Expressens utrikesjournalistik är vår ambition att vara på plats dit världens blickar riktas, men också ge röst till de som annars inte har någon.
Från Jemen har Magda Gad som alltid fokus på att skildra hur vanliga kvinnor och barn drabbas av patriarkala och förtryckande politiska system. Hon väjer inte för att problematisera situationen, ja barn svälter och dör i sjukdomar, men inte bara på grund av kriget, och mitt bland svälten finns hur mycket mat i butikerna som helst, caféliv, restauranger, lyxliv.
– Att så få medier och organisationer kommer in i landet gör också att de riktigt smutsiga delarna av kriget inte döljs. För att det finns ingen att dölja det för – ingen är där och granskar, säger Magda Gad.
Här kan ni följa hela hennes dagbok. Och se Niclas Hammarströms starka bilder.
Magda Gad har fått Stora journalistpriset och hyllats internationellt för sitt berättande där hon tar med dig till både platsen OCH människorna, men också kommunicerar genom att svara på dina frågor. Expressens linje i samhällsjournalistik – i alla delar av världen –  är att ge mer kunskap, inte facit.
– Läsarna känner att de inte vet vilken sida de ska hålla på. De vet inte vem som är god och vem som är ond. Att de känner så är mycket bra – så är det nämligen i de flesta krig. Men propaganda kan vilseleda oss att tro annat, konstaterar Magda Gad, och tillägger:
– Förstår du Jemen, förstår du alla konflikter i Mellanöstern.

Magda Gad i Expressen TV från båda sidor av konflikten i Jemen.