Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Akademien är på löpsedlarna, dokusåporna är det inte

nyhetsbloggen
Expressens bevakning av Svenska Akademien, nu och 1997.

Robinson pågår. Farmen har nyss avslutats.
Men ingen av de gamla dokusåporna har varit med på löpsedeln en enda gång. I motsats till Svenska Akademien, de aderton ledamöterna som enbart den här veckan haft fler förstasidor än alla deltävlingar i Melodifestivalen hade under hela vintern.
”Bättre än Netflix”, säger litteraturprofessor EBBA WITT-BRATTSTRÖM.
Men här är det inte manusförfattarna och skådespelarna, utan journalisterna som har gjort jobbet, och trots jämförelsen med underhållningsdraman: verkligheten är framför allt värre.
MATILDA GUSTAVSSON på Dagens Nyheter publicerade i november granskningen av ”Kulturprofilen” där 18 kvinnor vittnade om egna erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp. Utan hennes lysande journalistiska insats hade missförhållandena kunnat fortsätta inom den kungliga akademien från 1786. Trots att Expressen redan 1997 avslöjade ”Sexterrorn i kultureliten” i flera artiklar av NIKLAS SVENSSON. En av kvinnorna från då, ANNA-KARIN BYLUND, trädde under onsdagen fram i Dagens Nyheter och berättade om det brev Expressen avslöjade för 21 år sedan – ”[Kulturprofilen] missbrukar sin roll som konstnärlig ledare genom att utnyttja och förnedra de kvinnor, och då speciellt unga, som kommer i hans närhet. Om ni har frågor med anledning av mitt brev så kontakta mig gärna” – och att hon inte fick svar från Svenska Akademien.
En viktig påminnelse om vad krisen i Svenska Akademien bottnar i – och betydelsen av journalistiken. Det senare minst lika viktigt att tänka på när uttrycket ”fake news” utnyttjas i krishanteringar av makthavare som försöker skadeskjuta budbäraren i en tid när populister vinner enkla poäng, och röster, på medieförakt.
”Kvällstidningar” är ett laddat ord som lockat läsare oavsett kanal, från papperstidningarna till att Aftonbladet och Expressen är Sveriges särklassigt största nyhetsförmedlare digitalt, men att vi även bevakar exempelvis Let’s Dance kan ge ammunition till de som vill sänka våra granskningar inom andra områden.
Att en stor del av P1 Morgon i tisdags ägnades åt att referera Expressen och HORACE ENGDAHLS misstroendeförklaring mot ständige sekreteraren Sara Danius, som publicerades på Expressens kultursidor, var därför en nyttig påminnelse om bredden hos svenska nyhetsförmedlare. De som inte lyssnade på Sveriges Radio – kunde ta del av nyhetens orginalpublicering på löpsedlarna.