Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Journalister bör fokusera mer på publiken, mindre på kollegorna

Asylmagda
Expressens Malin Roos mfl prisades för Asylrapporten, Magda Gad för sin krigsrapportering.

Det spekuleras i kvällstidningskrig men trots sin historiska betydelse nämns Aftonbladet sällan eller aldrig när har vi har nyhetsmöten på redaktionen, och då leder jag ändå tre om dagen med chefer, redaktörer och reportrar från alla olika avdelningar. Det är ett bra tecken, tycker jag.
Som när Magda Gad var hemma häromdagen. Vi diskuterade hennes kommande uppdrag från de konflikter som ger konsekvenser över hela världen, vägarna att ta sig in i områden många väjer för och, framför allt: människorna hon vill berätta om, och för.
Inte någon gång refererade hon till andra medier.
Det är värt att tänka på för alla journalister i nyhetsarbetet. Att fokusera på publiken, inte på vad kollegorna gjort, gör eller tycker.
Twitter, där många journalister hejar på varandra, riskerar annars att skymma det verkliga uppdraget för nyhetsreportrar. Faktum är att Twitter är en obetydlig källa till läsning av artiklar, och inte heller något bra mått på vad den stora publiken pratar om, Facebook och Google driver oerhört många fler läsare till tidningarna och ger även större koll på vad Sverige redan talar om.
Men den allra viktigaste journalistiken är att skapa nya diskussionsunderlag.
Det senaste året har Expressen vunnit stora marknadsandelar både print och digitalt. Gemensamt för våra prisade reportage och granskningar 2017 har varit att publiken erbjudits andra perspektiv än tidigare.
# Magda Gad belönades med Stora journalistpriset när hon var först respektive ensam på plats i Mosul och Raqqa, då IS föll i krigen i Irak och Syrien.
# Malin Roos, Matilda Nyberg och Diamant Salihu fick Wendelapriset genom Asylrapporten, granskningen av migrationen och integrationen som grundade sig i svaren från 1 691 asylsökanden.
Magda Gad visade att det inte bara fanns en ond och en god sida i kriget. Asylrapporten vittnade om en stor gråskala i den annars polariserade debatten.
Valåret 2018 kommer det att bli avgörande för medier att fortsätta ge nya perspektiv. Att som journalist hänga i grupp är ett snabbt sätt att göra sig irrelevant. Att heja på den mest populära åsikten för tillfället är en förlorad chans att göra skillnad, ett år när genomarbetad journalistik kan bli avgörande valunderlag.