Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Magda Gads oerhörda drivkraft, alla de hon skriver FÖR och OM

Magda

Grattis till alla er som följer Magda Gad. Ni vann Stora journalistpriset.
Priset tillägnade Magda nämligen alla hon berättar FÖR, och OM.
”Ibland känns det som att folk tror att det är något jättespeciellt att jag jobbar i krig. Det är det inte. Miljontals människor bor i krig. Det är att leva i ett så fredligt och välordnat land som Sverige som är ovanligt”, svarade Magda nyligen i en intervju.
Att hon hjälpt oss förstå just det, genom att ersätta dödssiffror i telegram med människorna – och få deras röster att bära ut i världen – har varit en oerhörd inspiration för många av oss på Expressen. Dels de på redaktionen som jobbat med att sprida hennes material i text, tv och på sociala medier, dels medarbetare på helt andra avdelningar vars arbete med att sälja tidningar, locka besökare till sajten och göra affärer med annonsörer bidrar till att finansiera den oberoende journalistiken från krig och konflikter där de stridande parterna helst vill sköta propagandan själva, och som påverkar oss nära varje dag.
Vi satt på ett anonymt café på Kungsholmen förra hösten när Magda Gad ville boka biljett till Irak bara några dagar senare, vi hade pratat om det i flera månader, men nu MÅSTE hon åka dit. Till det som blev slutoffensiven mot Mosul, och fortsatte med fritagningen av Raqqa i Syrien. När övriga världens blickar senare riktades mot just de platserna, där nutidshistoria skrevs, hade Magda Gad då redan haft fötterna på marken så länge att hon kunde – och fick – föra vidare de livsöden som hjälpte oss att förstå de avgörande strukturerna.
När vi nominerade Magda Gad till Stora journalistpriset fanns argument för att hon skulle vara med i alla fyra klasserna.
Årets avslöjande: att irakiska regeringsstyrkor begår krigsbrott, intervjun med den irakiske polisen som halshugger fångar och videofilmerna som bevisade det.
– Det här är viktigast för hur krig verkligen ser ut – de är inte svartvita. Och bara för att någon strider mot IS betyder det inte att den är bättre än IS. Allt är en gråskala och ingen är vinnare, säger Magda Gad.
Årets berättare: om till exempel Shukr Younes, en man som i sju år gjorde allt för att rädda livet på sin son som föddes med en hjärnskada. Han sålde till och med cigaretter under IS för att kunna försörja sin familj och hamnade i IS-fängelse men tyckte det var värt det. Tills den dagen då hans bostadsområde skulle befrias från IS – då exploderade hans hus och sonen han hade levt för dog.
– Det enda han ville se var sin son gå igen, även om det hade varit under IS.
Årets förnyare: priset som juryn gav till Magda Gad för den unika kontakten med läsarna och tittarna där hon har fler än 100 000 följare på den Expressenverifierade Facebooksidan, svarar på ALLA frågor och gör journalistik utifrån diskussionerna.
– De som tidigare aldrig läst krigsrapportering eller utrikesrapportering i detalj, sätter sig hemma med papper och penna vid köksbordet och antecknar de stridande grupperna i Mellanöstern.
Årets röst: en kategori som Magda Gad, i linje med sin journalistik, vill ge till en av dem hon skriver om.
– Den rösten har jag inte fört fram ännu. Det är en mycket omskakande historia som kommer nära och utmanar alla förutfattade meningar.
Magda Gad har tidigare prisats internationellt för sin granskande journalistik från Europas värsta slum i ”Därför kommer tiggarna” och reportaget om hur ett kriminellt gäng tagit över ett bostadshus i Malmö. Kanske var den där biljetten till Irak, som senare blev Syrien, redan bokad när vi skulle ha det avgörande samtalet förra hösten, men Magda Gad hade gjort jobbet då också, vilket bekräftades av intern och extern säkerhetsexpertis, och jag vet att hon gör allt för att så länge som möjligt fortsätta ge röst till alla de som annars inte skulle ha någon.