Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSBLOGGEN

Hög tid att klimatjournalistiken lämnar skrivborden

Uummannaq, Grönland Makarna Mikke Jeremiasson 49 och Marna Møller 55 tillsammans med sitt barnbarn Jonas 4.   Tidigare i år var de med om en tsunami som förstörde deras by. Marnas 30-årige brorson, hans 18-årige sambo och deras ettårige son försvann i tsunamin och har inte hittats. På kyrkogården i Uummannaq har man rest ett kors med deras namn på. Photo: Niclas Hammarström
Makarna Mikke, 49, och Marna, 55 tillsammans med sitt barnbarn Jonas 4. En tsunami förstörde deras by. Marnas 30-årige brorson, hans 18-årige sambo och deras ettårige son försvann På kyrkogården i Uummannaq har man rest ett kors med deras namn på.

Det här är inga nyheter.
Expressens stora satsning på klimatjournalistik handlar om det vi redan vet.
Med berättande som berör i text, bilder och tv hoppas vi att ännu fler ska reagera.
MP-ministern Alice Bah Kuhnke instagrammade samtidigt som miljöminister Isabella Lövin intervjuades i Expressen TV:
”Plötsligt händer det! Tidningen Expressen storsatsar på klimatbevakning med fördjupande reportage, nyheter, livesändningar, Facebook mm. Inspirerande! Vi behöver vara många som utifrån våra olika plattformar gör det vi kan, för kommande generationer, för alla människor här och nu och för våra ekosystemen som ju är en förutsättning för liv. Det är med andra ord mörka tider, bildligt och bokstavligt, men det f i n n s hopp!”.
Expressens linje i all samhällsjournalistik är att inte skriva dig en uppfattning på näsan, vi driver inte en politisk linje, istället vill vi på plats åskådliggöra människorna och de små detaljerna, som hjälper dig att se de stora strukturerna och bilda en egen uppfattning om vad du själv kan göra.
Fotografen Niclas Hammarström har tidigare vunnit internationella priser för sin bevakning av krig där olika stridande parter drivit propaganda för var sin sak.
– Viktigt för oss har varit att göra reportage som går att förstå och samtidigt inte överdriva klimathotet. Ärlighet har varit prio för oss. Det har varit många starka hemska möten men även ljusglimtar i mörkret.
Under lång tid har klimatbevakningen ofta handlat om att titta på tabeller och läsa forskningsrapporter.
– Det är hög tid att klimatjournalistiken lämnar skrivborden och blir en genre ute på fältet, säger vår reporter Magnus Falkehed.
– Klimatförändringarna leder till infekterade konflikter, människor i utsatthet och att folk dör.
Expressen publicerar nu nödropen från klimatets offer. Under lördagen i form av tio sidors reportage från Sydsudan där utvecklingen är snabbare – och dödligare – än någon annanstans. På söndagen från fabriken i det svenska kustsamhället som står för fem procent av hela Sveriges koldioxidutsläpp.
Debattören Malena Ernman twittrar och välkomnar satsningen:
”Men mer behövs. Framför allt rubriker och löpsedlar. Och daglig omfattande rapportering”.
Vi håller med. Därför tillsätter inte Expressen en enskild klimatreporter eller en särskild grupp, klimatjournalistiken kommer att genomsyra hela vår redaktion och är inte bunden till en enskild artikelserie.