Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Jutterström hade rätt, vi skiljer på news and views

Juttan
Christina Jutterström, framgångsrik chefredaktör på DN som blev kortvarig på Expressen.

”News and views”, Expressen ska erbjuda bådadera. Det senaste året har Expressens krönikörer ökat läsningen mer än några andra med nya kolumnister som Alex Schulman (från Aftonbladet), Hanne Kjöller (Dagens Nyheter) och Johan Hakelius (Aftonbladet). Åsikter som berör. Även ledare och debatt är sedan många år starka delar av Expressen.
Men deras tyckande har, krasst uttryckt, ingen plats i vår nyhetsarbete.
Att ”News and views” inte hör ihop måste påtalas på grund av de konspirationsteorier som sprids om vårt nyhetsarbete. Expressen har ofta kritiserats från vänster för att vi påståtts haft en agenda att särskilt jaga Socialdemokraterna (Ebbe Carlsson-affären har utsetts till tidernas scoop och kontokortskandalen stoppade Mona Sahlin från att bli statsminister). Men vi har även kritiserats från höger när Fredrik Reinfeldts första regering skakade efter Maria Borelius-granskningen som ledde till ministeravgången.
När Christina Jutterström i veckan besökte Expressens talangprogram, där vi knyter samman tidningens historia med nya sylvassa medarbetare som ligger i framkant vad gäller bland annat analys och sociala medier-trafik, berättade ”Juttan” att en av de viktigaste uppgifterna för henne som ny chefredaktör på Dagens Nyheter, där hon stannade i drygt tolv år, var att tydligt visa hur nyheter och åsikter skildes åt. Jutterström, som sedan blev kortvarig som chefredaktör på Expressen (95-96) hade för övrigt många av de idéer om ”kvaloiden”, en kvällstidning med hög andel kvalitetsjournalistik, som i dag är verklighet då Expressen vunnit en rad priser för samhällsbevakning, utlandsrapportering och granskande reportage. Jämfört med kvällstidningseran som istället följde, efter hennes misslyckande, med dokusåpor som dominerade löpsedlarna, är Expressen i dag en bättre nyhetsförmedlare i många avseenden.
Det förtjänar Jutterström cred för. Precis som för att hon satte igång de digitaliseringsprocesser som sedan positionerade SVT som en modern medieaktör.
På Wall Street Journal, ett av världens mest ansedda nyhetsvarumärken, oroar utvecklingen mera, enligt de medarbetare som anser att tidningen är för inställsam mot Donald Trump i rapporteringen. Wall Street Journal ägs av Rupert Murdoch, som regelbundet äter middag med Trump.
De senaste åren har Expressens avslöjanden av SD prisats – men också kritiserats. Våra nyhetsreportrar portades från SD-valvakan 2014 efter vår rapportering då vi bland annat avslöjat Järnrörskandalen och hur partiets företrädare hatat anonymt på nätet.
När SD ändå gick framåt fick vår reporter David Baas återkommande frågan vad han skulle göra nu, till och med efter ett föredrag för en grupp nyutexaminerade journalister, undrade någon vad för avslöjanden som krävdes.
– Då svarade jag, skämtsamt, att det bara var bra för mig om SD var stora eftersom intresset för mina avslöjanden ökar jämfört med om jag skrev om ett mindre parti, säger David Baas.
– Men för att svara tydligt: jag gör inte journalistik för att ett parti ska gå upp eller ned i opinionen.
David Baas uppdrag på nyhetsredaktionen är att rapportera, granska och avslöja med ambitionen att du ska få ett bättre underlag att välja nästa gång du lämnar in din röstsedel. Åsikter finns det gott om ändå. Nyhetsreportrar som blandar och ger med eget tyckande riskerar att få lägre trovärdighet i sina avslöjanden.

Baas med MK
David Baas konfronterar SD-toppen Mattias Karlsson med ett av sina avslöjanden.