Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Mindre engagemang efter terrorn, vikten av journalistik på plats

Matilda
Expressens Matilda Nyberg live i CNN från terrordådet i Barcelona.

– På plats i Barcelona finns Matilda Nyberg som rapporterar för Expressen, berätta för oss vad du vet!
CNN:s programledare Amara Walker kopplar in Expressens korrespondent som för världens ledande nyhetskanal ger senaste nytt om terrordådet, jakten på de misstänkta och känslorna längs La Rambla efter attacken på en av Europas mest turisttäta platser.
CNN har valt Expressen som svensk samarbetspartner i en tid när informationsflödet är större, och snabbare, än någonsin.
På 1940-talet köpte Expressen egna flygplan – och byggde till och med flygfält – för att varje dag distribuera nyheter runt om i Sverige. På vissa platser släpptes tidningsbuntar från luften som hämtades upp av personal från Pressbyrån.
Klockan 17.16 i torsdags skickade editionschef Mattias Lundell och nyhetschef Johanna Cardell vid vår breaking news-desk ut pushnotisen om att en lastbil kört in i folkmassan längs La Rambla i Barcelona efter att svenskar längs paradgatan hört av sig till Expressens tipstjänster och berättat vad de sett. 17.21 rapporterade BBC. 17.30 skickade nyhetsbyrån AP sina första rader.
Då hade sociala medier-användare redan laddat upp bilder och filmer från platsen, ett flöde som hjälper etablerade medier att snabbt få kontakt med berörda och därmed kunna ge en större bild av vad som har hänt. Generellt: ju mer koncis nyhetsrapporteringen kan vara, desto bättre är den.
Bara minuterna efter terrorådet slussade vår tv-nyhetschef Carl Juborg in vittnen från platsen som berättade om det hemska de sett med egna ögon. Vårt uppdrag är att informera så mycket som möjligt inom de pressetiska ramarna, men på exempelvis Twitter spreds även bilder på svårt skadade och döda identifierbara människor – en motreaktion på det har blivit att många användare i Spanien, som respekterat polisens uppmaning att inte sprida sådana bilder, istället postat bilder på kattungar.
”Vi kommer att lägga upp bilder på söta katter så att mördarna inte får exploatera blod och den smärta de orsakat”, skriver en användare på Twitter.
”All styrka, Barcelona. Undvik att dela information som kan nå gärningsmännen”, skriver en annan intill en bild på en katt.
Etablerade medier väljer normalt bort integritetskränkande bilder, men vi rapporterar om terrordåden och namnger de terrorister som söker just uppmärksamhet för sina handlingar, det är en rapportering som ingår i vårt nyhetsuppdrag.
Såväl direkt inpå händelserna som i går, och på lång sikt.
Aftonbladets erfarne nyhetschef Michael Poromaa konstaterar på Twitter, utifrån sin sajts trafiksiffror:
”Terror är vardag för människor. Vid Paris och Brysselattackerna hade vi supertrafik i dygn. I dag är intresset för dådet i Barcelona svagt”.
En ytterligare förklaring är förvisso att läsare och tittare tar del av informationsflödet allt snabbare och går vidare till nästa händelse (det märker vi varje dag), men Poromaas konstaterande underbyggs av att vi även sett färre flaggor kopplade till profilbilder på sociala medier och inte lika många ”Pray for Barcelona”-symboler som vi vant oss vid.
Behovet av kontext blir allt större när terrordåden går in i varandra, men det betyder inte att vi ska avstå att rapportera och ta steg bort från händelserna. De avgörande strukturerna går ofta att finna genom att komma nära de enskilda ödena. Expressens Magda Gad sommarpratade förra veckan om sitt nästan ett år långa arbete vid fronten av kriget mot IS där terrorism föds. Viljan att förstå och få veta mer ur fler perspektiv har inte minskat, tvärtom, det visar den enorma uppskattningen Magda Gad fått för sin prisvinnande journalistik.

Magda Gad, som i nästan ett år jobbat vid fronten mot IS i Irak.
Expressens Magda Gad, som i nästan ett år jobbat vid fronten mot IS i Irak.