Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Journalistik inifrån områden som många bara pratar om

De kriminella gängen hotar inte bara med att skada Majdi Kanbar. De har också hotat med att kidnappa hans son, säger Majdi.
De kriminella gängen hotar inte bara med att skada Majdi Kanbar. De har också hotat med att kidnappa hans son, säger Majdi.

Ordet ”inifrån” är avgörande. Expressen kartlade 192 gängbrottslingar och startade vår stora granskning av gängen.
# 82 procent av medlemmarna i Stockholms kriminella nätverk har två föräldrar som invandrat till Sverige.
# 57 procent bor i områden som av polisen klassat som utsatta och är särskilt prioriterade. Endast två procent bor innanför tullarna i centrala Stockholm.
Men i ett polariserat debattklimat – när många rycker ut siffror och använder dem för att driva just sin bestämda tes – är det berättelserna om människorna, de vi kommer nära i artikelserien, som hjälper till att belysa de viktiga strukturerna.
I ”Gängen inifrån” får du fakta om de kriminella, följer vägen upp i gängtoppen och vidare in i Kumlabunkern, men du lever även med offren och föräldrarna som gjorde allt för att få sina barn att byta väg i livet – utan att lyckas. I samhällsskildringar av de utanförskapsområden där det inte alltid är givet vem som egentligen är hjälte eller skurk.
Expressen är förknippad med snabba nyheter – det hörs ju på namnet! – men att vår nyhetsredaktion med reportagechefen Christofer Brask jobbar nära utvecklingsteamet Quickshot med redaktören Ulrika Sturén gör att läsare och tittare överskådligt får ta del av breda och djupa granskningar. ”Gängen inifrån”-journalistiken hade premiärdagen större publik än alla andra dryga 400 publiceringar vi gör på Expressen under ett dygn.
Statsminister Stefan Löfven, som är en av dem som följer ”Gängen inifrån”, tog på eget bevåg upp granskningen under en paus i en intervju med vår reporter Filip Johansson:
– Det var ett väldigt gediget reportage om gängbrottsligheten. Det var mycket bra. Det synliggör problemet. Det är de som bidrar till otryggheten, de kväver ju folk för fasen. Det är som att gränsen har flyttats på något sätt, för vad som är acceptabelt. Vi måste se upp här, säger Löfven.
Expressens tidigare granskning ”Utanförskapet inifrån”, som bland annat visade hur en utbredd sekterism flyttat in i Sverige, prisades internationellt som bästa nyhetssajt och nominerades till Guldspaden i Sverige för bästa undersökande journalistik. ”Gängen inifrån” kommer fortsätta att debatteras under politikerveckan i Almedalen. För Expressens samhällsjournalistik är det viktigt att våra medarbetare rapporterar utan att vara styrda av förutfattade meningar, våra reportrar ska inte bejaka de för tillfället mest populära åsikterna, utan åskådliggöra det som annars inte skulle framkomma – och ha fullt fokus på er vi skriver om och för.