Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Det handlar om Anders Ygeman och tre snickares livsöden

Anders Ygeman intervjuad av Expressens Michael Syrén om granskningen.
Anders Ygeman intervjuad av Expressens Michael Syrén om granskningen.

Det handlar om tre människors livsöden efter att ha skrivit ett hyreskontrakt med Anders Ygeman. Det är värt att påminna om när makthavare allt oftare vill flytta fokus från sakfrågan till att läsaren ska välja sida mellan den granskade och nyhetsförmedlaren.
Kanske var det därför som inrikesminister Ygeman, redan dagen före Expressens publicering, gick ut på Twitter med inlägget:
”Intervjuad av Expressen om 27 år gammal hyrestvist, som de skrev om då. Aldrig roligt med tvister, men avgjord av domstol & betald sedan länge”.
Expressens granskning visade, när vi publicerade en större helhet än vad inrikesministern formulerade inom Twitters gräns på 140 tecken, att Ygeman aldrig betalade hela hyran på 27 297 kronor utan gjorde en uppgörelse med konkursförvaltaren (efter att snickarnas bolag kraschat) om att betala 6 000 kronor.
Jag har tidigare nämnt hur Mikael Odenberg, som generaldirektör för Svenska kraftnät, föregick granskningen av kostnaderna för hans personalfest på den statliga myndigheten med att gå till bullrande angrepp mot hur Expressens reporter ställt frågorna i ett telefonsamtal istället för att hålla sig till sakfrågan: Var det motiverat att just Odenberg lade så mycket pengar på en personalfest med dansande grisar när andra myndigheter snålar – eller borde andra statligt anställda också belönas med chefen själv på scen i en Star Wars-dräkt på en dyrare tillställning?
När Anders Ygeman twittrade om att det var 27 år sedan (det var 25) nämnde han Expressen men INTE de tre hantverkarna som anser sig påverkade av hans agerande än i dag.
Det går inte att slå fast att de plågade snickarna dragits med skulder i många år på grund av honom. Parterna har också olika uppfattningar om hur skadat huset blev (eller redan var).
Men deras livsöden ger tillsammans med Ygemans agerande då, när tingsrätten beslutade att han måste betala hyran i en förhandling som han inte ens dök upp på, ytterligare perspektiv för de som vill välja – eller inte välja – honom till den yttersta makten som ansvarig för vår säkerhet, där han som minister för polisen och terrorbekämpningen byggt sin karriär på en personlighet som signalerar ”ordning och reda” utan att han ens behöver formulera just de orden.
Han har visat en sådan stabilitet under hotfulla situationer att mätningar gett honom högre betyg än statsministern. Men när Expressen frågar om de 30 betalningsanmärkningarna från den tiden säger Ygeman att han var ”i en period mellan ströjobb och arbetslöshet”. Betyder det att han ser sig som ett offer för omständigheterna i en tid när fler än han var arbetslösa och Ygeman själv inlett sin politiska karriär?
Också det en intressant del av innehållet i nyhetsförmedlingen som vi vill ska vara i fokus.

Så blev livet för snickarna som låg i tvist med Anders Ygeman
Så blev livet för snickarna som låg i tvist med Anders Ygeman