
Donald Trump gastar om ”fake news” och de populistiska framgångarna kommer säkert locka svenska politiker att släppa på spärrarna i valrörelsen.
Redan på förra valvakan portades Expressen av Sverigedemokraterna efter att vår reporter David Baas gjort en rad avslöjanden om hur SD-politiker anonymt hatat på nätet.
”Korkade frågor” svingade Svenska kraftnäts dåvarande generaldirektör Mikael Odenberg på sin egen Facebooksida när han redan före publiceringen gick till attack mot att Expressen redovisade hur mycket myndighetens personalfest kostade, ett försök av makthavaren att rida på journalistförakt och flytta uppmärksamhet från den helt korrekta granskningen – istället för att hålla sig till sakfrågan.
Men oavsett retorik från politiker, ger journalistiken i dag plats för fler röster än någonsin och har blivit både bredare och djupare; tack vare digitaliseringen som gett mer kommunikation med läsare, ökat antal sökvägar och oändligt många fler publiceringsmöjligheter.
# I måndags nominerades Expressen till Wendelapriset för ”Asylrapporten” som gav perspektiv på migrations- och integrationspolitiken, ”bortom siffror och antaganden”, som Malin Roos, politisk reporter, konstaterar:
– Med Asylrapporten ville vi höra rösterna från de som nyhetsrapporteringen främst handlar om, de asylsökande själva. Att 1 691 människor valde att svara på vår enkät och dela sina historier, var både coolt och modigt.
# I torsdags utsågs Expressens Torbjörn Nilsson till ”Årets stilist”, motiveringen: ”Med dramaturgin i strama tyglar målar Torbjörn Nilsson en bild av det samtida inrikespolitiska landskapet med plats för dess renässansfurstar, hovnarrar, uppkomlingar, dolkbärare och änglakörer. Även i politiken bor djävulen i detaljerna, och Torbjörn Nilsson har örnblick för detaljer.”
# I dag inleds politikerveckan i Järva med fokus på utanförskap. Expressen TV kommer att sända varje dag: debatter, utfrågningar och kommentarer till partiledarnas tal.
– Det är en viktig uppgift för medier att minska avståndet mellan människor och politiken. Därför är initiativ som politikerveckan i Järva väldigt bra. Det är lika självklart för oss att vara på plats där som i Almedalen, säger Expressens politikchef Martin Ahlquist.
Men det finns fortfarande förbättringspotential för medierna i Sverige. Bland annat vad gäller faktakollar i realtid som har tagits till en ny nivå genom bland andra CNN under rapporteringen om Donald Trump, den bevakningen förtjänar även väljarna i Sverige.
Samt att svenska journalister fortsätter att granska att makthavarna ihärdigt: som när franska Le Canard Enchaîné i valrörelsen avslöjade motsatsen mellan François Fillons privata affärer och de uppoffringar som han ville att fransmännen skulle göra, vilket fick högerfavoriten att falla ifrån i presidentvalet – efter att ha gastat om medierna på väg ut.
