Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Journalistik istället för debatt om flyktingarna Sverige vill bli av med

Afghan
Expressens Federico Moreno berättar om ensamkommande: en hittas mördad, en annan är misstänkt och den tredje har gått under jorden.

31 725 afghaner har sökt asyl i Sverige de senaste åren. Det är fler än antalet invånare i mellanstora svenska städer som Ystad, Nässjö och Karlskoga.
När flyktingarna från krigets Syrien får stanna är det afghanerna som Sverige helst av allt blir av med i en tid när migrationen och integrationen blivit de stora politiska frågorna. Opinionen har svängt från ”Jag vill hjälpa”-kampanjer till att de som väljer att återvända flygs ut i chartrade plan och får 30 000 kronor för att lockas att lämna Sverige.
I en Studio Ett-debatt nyligen debatterade Kjell-Terje Torvik, sambandsman för återvändandefrågor på Migrationsverket i Kabul, och Juma Lomani, vice ordförande i Afghanska riksförbundet, om säkerhetsläget i landet med vitt skilda bilder om hur farligt det är för afghanerna att återvända. Migrationsverket hade haft en rubrik på sin hemsida om hur det går att resa tillbaka, vilket Afghanska riksförbundet blev provocerade av.
Lika polariserat som de olika synsätten på de afghanska ensamkommandos liv i Sverige; där känslorna varit upprörda sedan Uppsalapolisen larmat om de heroinberoende kring centralstationen som rånar och stjäl och å andra sidan nätverk av aktivister som anser att alla ensamkommande bör få amnesti (oavsett ålder – för de misstror även Migrationsverkets utredningar och åldersbedömningar).
Expressens linje i samhällsjournalistiken är inte att gå vare sig aktivisters eller politikers ärenden, utan beskriva situationen så komplex som den är.
I fredags kunde ni läsa Federico Morenos skakande berättelse om Ali som hittades mördad på en kyrkogård i Malmö utan att någon anmält honom försvunnen. Landet han kom till ville inte ha honom. Landet han kom ifrån vill inte ha tillbaka hans kropp.
I lördags har Johanna Karlsson träffat några av alla som nu får avslag på sina asylansökningar, men som väljer att stanna och gömma sig i Sverige ändå.
I våra reportage om afghanerna, med Christofer Brask som redaktör, finns också plats för 22-åringen som berättar att han är “17 år i Sverige”, men också för den 16-åriga flicka som återvänt och hamnat mitt bland talibaner.
Journalistik som berör och ska ge dig underlag att bilda dig en egen åsikt.