Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Sambandet mellan starka åsikter och grunda kunskaper

alex ljungdahl stockholm 20170221 reportage: herionanvŠndandet av ungdomar kring resecentrum i uppsala har exploderat. expressens claes petersson och alex ljungdahl besšker polis, narkotikaspan, socialtjŠnstemŠn och ungdomar i uppsala. poliserna daniel larsson och stefan sising kontrollerar tvŒ personer och finner narkotika. foto: alex ljungdahl/expressen tt / kod 10474   publicerad text:
Resecentrum i Uppsala där en våg av rån och stölder följt de heroinmissbrukande.

Våra nyhetsreportrar har i uppdrag att informera dig som läsare, det kan tyckas självklart men är värt att påminna om.
Forskning har visat på den tillströmning av signalsubstansen dopamin som människan får när ens åsikt bekräftas, en känsla av genuin lycka. Helt i linje med det växer nu fram extrema medier som bekräftar din världsbild oavsett hur långt ut på en kant du befinner dig.
På Expressen pratar vi återkommande på redaktionen om att våra reportrar inte ska gå in i reportage med en förutbestämd idé om hur det förhåller sig. Jobbet är tvärtom att ta reda på just det. Ofta genom små detaljer, i enskilda öden, som hjälper till att åskådliggöra de strukturer som påverkar Sverige på så många olika sätt.
Journalistik ska berätta hur det är, oavsett vem som lajkar eller vilken sida som utnyttjar reportaget för just sin åsikt. Vi har kallat det Expressens linje i samhällsjournalistiken.
I nomineringarna till Guldspaden för 2016, årets bästa undersökande journalistik, fanns ”Utanförskapet inifrån” med som en av finalisterna. En artikelserie av Expressen om de 53 områden i Sverige som polisen benämner som ”utsatta”.
I år fortsätter vi att granska samhällets oförmåga att hantera grupper med koppling till migration, utanförskap och fattigdom. Reportern Claes Petersson har i flera reportage under vintern mött utsatta människor som majoritetssamhället uppfattar försöker gömma sig undan.
– De har haft sin vardag i heroinmissbruk i underjordiska kulvertar i Uppsala, mörka gränder kring Nordstan i Göteborg och sovandes i bostadsbilar under motorvägsbroar. Men det har varit slående hur öppet hjälpsökande och desperata dessa människor varit när man kommer dem in på livet. Jag minns den unge knarkhandlaren i Rinkeby som såg sig sviken av skolan och heroinmissbrukaren i Uppsala som vädjade om hjälp för att ta sig ur missbruk. Detta har visat sig vara rop på hjälp som även varit kända i en rad utredningar, men där samhället stått handfallet medan utsatta människor glidit allt djupare i fördärvet.
I dag kan ni läsa Claes Peterssons reportage om de illegala bosättningar som finns i nära hälften av Sveriges kommuner. Journalistik som istället för att erbjuda två polariserade åsikter belyser situationen genom möten med två väldigt olyckliga människor
– Den ena var 18-åriga Mariana vars tältbostad revs av kommunen mitt i vinterkylan. Den andra var kommunens samordnare för tältlägren som med svidande samvete stod bakom rivningen, berättar Claes Petersson.
– Det här är problem som under våren och sommaren väntas förvärras och där samhället fortfarande saknar lösning.
Det finns undersökningar som visat att starka uppfattningar inte alls är sammankopplade med djup kunskap, snarare tvärtom. Snacka om motivation för de som är journalister och inte i åsiktsbranschen.