Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Resonemang och bisatser som blir lästa i en tid av 140 tkn på Twitter

kolumnister
Fasta kolumnister, måndagar: Lars Lindström, tisdagar. Hanne Kjöller, onsdagar: Nisha Besara, Özz Nüjen, torsdagar: Cecilia Hagen, Frida Boisen, fredagar: Britta Svensson, lördagar: Johan Hakelius, Jenny Strömstedt, söndagar: Leif GW Persson, Clara Lidström, Alex Schulman.

Fler röster än någonsin har tagit plats i debatten de senaste åren; bloggar och artikelkommentarer blev till Facebook och anonyma konton med högt tonläge.
Men mitt i det oändliga flödet av åsikter, på de flesta sätt en fantastisk utveckling, får Expressens traditionella kolumnister allt större genomslagskraft.
Det senaste året har antalet läsare ökat med flera hundra tusen. Trots att de bara skriver en kolumn i veckan när många andra tycker till flera gånger om dagen. Eller kanske just därför.
I en tid av max 140 tecken på Twitter och pseudonymer i alternativ media, tycker uppenbarligen många läsare att de också vill ha resonemang – till och med bisatser! – och tydliga avsändare.
Intellektuell stringens och hederlighet är nyckelord för att hålla som krönikör, att varje vecka skriva efter egen övertygelse och nyfikenhet. Våra kolumnister representerar sig själva, inte Expressens åsikt.
Johan Hakelius mest uppskattade kolumn är man inte kan bjuda någon under 45 år på middag längre. Största engagemanget väckte Clara Lidströms om att det är fullt möjligt för män att aldrig lyssna på kvinnor.
Alex Schulman om hur flyktingmiljonärernas lyxliv är ett svek mot de utsatta blev en av senaste årets mest lästa, precis som Leif GW Perssons kolumn om hur det stör honom att behöva ta SD i försvar och texten om vuxna människor i trotsåldern av Hanne Kjöller som kom till Expressen från Dagens Nyheter.
Att de manliga skribenterna numera är i minoritet är ingen tillfällighet, inte heller att våra kolumnister är äldre än genomsnittet; vägen till att synas är snabb i dag, men livserfarenhet och historierna du har att berätta är viktiga faktorer för att bli läst från början till slut när många fäktar efter uppmärksamhet.
I veckan invigdes förresten Astrid, en ny samlingspunkt på Expressens redaktion, som döpts av kulturchefen Karin Olsson efter en tidigare Expressenskribent med efternamnet Lindgren.