NYHETSBLOGGEN

Håll undan i spåret, fotboll och hockey, skidsporten är störst

TP
Värdig nivå på intresset för skidor när Norges statsminister Erna Solberg debatterar skidor med Expressens Tomas Pettersson.

Kärleken till fotboll har fått breda ut sig över sportsidor i många år. Precis som hockeyn alltid krävt stora rubriker.
Men de här veckorna får såväl de mest hängivna fotbollssupportrarna som hockeykillarna hålla undan i spåret; intresset för Stina Nilsson och Charlotte Kalla är så mycket större.
* Mest läst i mobilen: skidor.
* Mest läst på datorn: skidor.
* Mest läst i tidningen: skidor.
Särskilt nu under VM så klart, men även under resten av vintern.
– Det är bara Zlatan som kan mäta sig trafikmässigt, säger Expressens sportchef Pär Andersson.
Olika skribenters djupa kärlek till en vänsterfot i La Liga eller perfektionen i en kort hörna har fortfarande sin publik, men den journalistiken kan nog ha fått lite för mycket uppmärksamhet sett till det betydligt större intresset för skidor.
I Norge har Expressens Tomas Petterssons texter, analyser och åsikter om skidor gjort att han bjudits in till att debattera med norska statsministern Erna Solberg på bästa sändningstid i norsk TV.
Expressenkollegan Ludvig Holmberg har nyhetsledande avslöjat det stora dopingmötet under VM.
Skidrapporteringen bidrog till att SportExpressen var om tuffa konkurrenten Sportbladet en vecka strax före årsskiftet innan Aftonbladet drog sig ur sifferredovisningen i Kia index.

Sara
Sara Bratell rapporterar i Expressen TV, tidningen och på sajten tillsammans med Tomas Pettersson, Ludvig Holmberg, Petter Landén och Philip Gadd. Nu förstärks Expressens team på skid-VM dessutom av Julia Svan.

Vinterstudion i SVT är starkt bidragande till att ytterligare öka det klassiska svenska intresset för längdskidåkning, tror Pär Andersson – och rekommenderar Expressen TV i din dator, mobil eller Ipad som komplement i soffan.
– Vi sänder live-tv från presskonferenser med både Sverige och Norge, snabba intervjuer med åkarna direkt efter loppen från mixed zonen, har highlights och tv-magasinet Skidsnack.
Under resten av VM förstärks Expressens trupp dessutom med Julia Svan.
–  Julia är ju dotter till Gunde, avslutade häromdagen sin egen aktiva karriär, och kommer från VM bidra med åsikter och närvaro i våra tv-sändningar. Hon brukar själv kolla på Skidsnack och nu blir hon en del av det, säger Pär Andersson.
Största svenska chansen i VM tros Stina Nilsson ha, men det är annan åkare som är än mer populär bland läsare och tittare:
– Charlotte Kalla, överlägset, säger Pär Andersson..
Vi fortsätter naturligtvis bevaka hockey och fotboll för alla fans, men tabellen ljuger aldrig som sportfanatikerna brukar säga – och där är skidor etta.