NYHETSBLOGGEN

Från Stig Dagerman och Astrid till Schulman och Özz

ozz
Özz blir ny krönikor i Expressen på tisdagar.

Att Sveriges bästa kolumnister samlas hos Expressen har att göra med både tradition och utveckling.
Redan 1946 rapporterade Stig Dagerman från det sönderbombade Tyskland. 1976 skrev Astrid Lindgren skattesagan om Pomperipossa som på hösten samma år svepte bort Socialdemokraterna från makten. Däremellan hade såväl Vilhelm Moberg som Evert Taube regelbundet publicerat sig i Expressen.
När vi nu går in i 2017 är kolumnisterna vår starkast växande avdelning sett till läsarantal:
# +645 procent i unika besökare i mobilen förra veckan jämfört med året före.
# +46% procent i unika besökare sett till helåret 2016 jämfört med helåret 2015.
Våra starka röster Leif GW Persson, Britta Svensson, Lars Lindström, Frida Boisen och Cecilia Hagen har fått sällskap av stora namn som bland andra Alex Schulman och Johan Hakelius (från Aftonbladet), Hanne Kjöller (från Dagens Nyheter), Nisha Besara (styrelseledamot i Rättviseförmedlingen) och Clara Lidström (ännu mer känd som succébloggerskan ”Underbara Clara”).
De är alla berättande som berör, precis som det stått på Expressens förstasida i många år, men nu når de ut till en större publik än någonsin med hjälp av en redaktion som brinner för att sprida deras röster i samhällsdebatten.
Analyschef Josefina Rickard rapporterar:
# Vår trafik- och sociala medier-avdelning nådde i fjol 17 668 908 kommentarer, reaktioner och delningar på Facebook, särklassigt flest i Sverige.
# Under hösten har mellan en kvarts och en halv miljon svenskar i veckan läst kolumnerna i mobilen förutom på desktop och i Sveriges mest sålda kvällstidning.
I dag skriver Jenny Strömstedt om familjen, ”som i sina bästa stunder är livets enda konstant, och kittet mellan alla kontrakt”. Hon tillbringade nyårshelgen i ett sjukrum på Karolinska.
Nästa vecka gör Özz Nûjen debut som kolumnist i Expressen. En samhällsdebattör med hjärta och hjärna, som gärna får utmana din åsikt – och garanterat kommer att underhålla längs vägen.
Eller ”Väcka, oroa och förarga”, som förste chefredaktören Ivar Harrie uttryckte det redan i första numret 1944.