Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför var inte övriga medier i Svea hovrätt i dag?

david-baas
SD-toppen Martin Kinnunen bad om en selfie och facebookade att Expressens David Baas var den ende som tyckte det var värt att bevaka rättegången om det misstänkta SD-brottet i Svea Hovrätt i dag.

En riksdagsledamot för ett av Sveriges största partier befinner sig i dagarna i Svea hovrätt, åtalad för bokföringsbrott.
Partiets tidigare ekonomichef dömdes redan i tingsrätten för medhjälp till bokföringsbrott.
De misstänkta brotten ska ha skett i partiets eget bolag.
Om skandalerna inträffat inom Moderaterna eller Socialdemokraterna, skulle uppmärksamheten sannolikt varit omfattande.
– Härvan innehåller det mesta för en rejäl politisk praktskandal, berättar David Baas, och förklarar:
– Grunden i järnrörsskandalen, miljonrullning med skattepengar, en förtroendevald som åtalas för grov ekonomisk brottslighet, osanna vittnesmål i rätten och en andre vice talman i Sveriges riksdags som beskyller svenskt rättsväsende för att vara politiserat.
Ändå var Expressens reporter ensam medierepresentant i rätten i dag.
– Hela det här målet är märkligt underbevakat – förutom i Expressen, konstaterar han.
Varför övriga svenska medier inte var på plats?
Några gissningar:
* Det handlar om Sverigedemokraterna.
* En skandaltrötthet och acceptans för att SD inte är ett parti som de andra.
* Övriga journalister litar på att David Baas gör jobbet. Två gånger tidigare har han, tillsammans med Christian Holmén, vunnit Guldspaden för SD-avslöjanden.
En som följer bevakningen är i alla fall vice chefsåklagare Jakob Holmberg. Expressens avslöjanden är en del av bevisningen nu i Svea hovrätt.
– Vårt avslöjande om att Martin Kinnunen (den åtalade SD-toppen) inte talade sanning i tingsrätten är en central del i åklagarens bevisning i hovrätten. De mejl vi avslöjade visade att han fick varningssignaler om att bokföringen inte sköttes men att han inte ville befatta sig med såna frågor – trots att han hävdade att han inte fick några sådana signaler. Enligt åklagaren har avslöjandet direkt bäring på uppsåtet i brottet, konstaterar David Baas.
I dag har Expressens grävande reporter ett nytt avslöjande om Kinnunen, som i samma bolag tillsammans med revisorn Mikael Jannert fejkat en faktura på 2,5 miljoner för att täcka över momsproblem för Skatteverket.
– SD:s mediebolag Samtid & Framtid – som ekobrottsåtalet rör – försökte täcka över större bokföringsproblem än de som tas upp i hovrätten nu. Man gjorde det genom att fejka fakturadatumet på en mångmiljonfaktura till partiet för att man skulle kunna bokföra det på ett annat år. För en utomstående kan hela härvan framstå som direkt klantig men jag tror att det grundar sig i partiets tendens att vilja sköta allt internt. Sedan har man gjort nya misstag för att täcka över gamla – och så verkar man hysa uppfattningen att det som händer internt inte kommer att läcka ut.
Genom David Baas journalistik får vi bilder av partiet som annars skulle saknats.
– Jag tycker att svenska väljare förtjänar att få reda på så mycket som möjligt om det här tämligen unika fallet.
Men ingen av de övriga medierna, de som inte tog sig till hovrätten i dag, har ansett det värt att berätta om fakturabluffen – trots att den enligt Baas dokumentation har kopplingar till toppen i ett parti, som enligt vissa opinionsundersökningar lockar fler än 20 procent av den väljarkåren i Sverige.
Till och med Martin Kinnunen, den åtalade själv, tycktes själv så förvånad över att andra medier inte uppmärksammade hans fall – att han bad om att få ta en selfie med David Baas.
Det senaste avslöjandet var mest läst på Expressen.se i morse, så publiken (väljarna) tycks i alla fall fortsatt intresserade. Rättegången fortsätter i morgon (nyhetstips till övriga medier).