NYHETSBLOGGEN

Vi tycker om dig som läser det här

MALMÖ 2016-06-03 Katrin Säfström tar över rollen som chefredaktör på Kvällsposten. Här presenteras hon av Magnus Alselind, redaktionell chef på Expressen och Susanne Lindén, redaktionell chef på Kvällsposten. Foto: Christian Örnberg, KOD 7101.
Katrin Säfström, från Nerikes Allehanda, tar över rollen som chefredaktör på Expressens sydsvenska Kvällsposten. Här presenteras hon av Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen och Susanne Lindén, redaktionschef på Kvällsposten.

Vi tycker om dig som läser det här!
Om du gör det i mobilen, paddan, på datorn eller köper tidningen – det är ditt val.
Runt mig på Expressen hänger uppåt 200 skärmar där vi följer ständigt uppdaterade digitala klick, intill nyhetschefen sitter realtidsanalytikern Hanne Jalborg och sammanställer lästid på olika publiceringar, en bit bort går Johan Enblom, ansvarig för sökoptimering, igenom hur mycket trafik vi får från Google. Sociala medier-chefen Johanna Odlander har en hel redaktion med Facebook som jättefokus. Snart utökar tv-bossen Bella Levy satsningen ifrån flera studior där vi kommer att sända live med nyheter, nöje och sport så fort du vill kolla.
Full fart in i framtiden, alltså, men det står fortfarande ”berättande som berör” på tidningens förstasida. Och det är innehållet som gör att vår journalistik vunnit stora marknadsandelar; Expressens live tv, longreads på sajten och vår sociala medier-journalistik har alla prisnominerats på internationell nivå i år och och i våra nya kanaler kan vi berätta mer än någonsin (det var sällan bättre förr) – men vill du ha tidningen i din hand för att du tycker att nyheter serveras bäst så, varsågod: det är vi som ska tacka och alla på redaktionen jobbar hårt för att ge Expressenkänslan även i tryck som vi gjort sedan 1944. Tidningsintäkterna är fortfarande oerhört viktiga för att brygga hela vägen till framtidens fulla finansieringsmodeller.
– Jag lärde mig läsa med Expressen, säger Katrin Säfström, som i dag presenterades som chefredaktör för vår sydsvenska edition Kvällsposten.
Hon kommer från Nerikes Allehanda, som under hennes ledning vann silver i ”Årets dagstidning”. Motiveringen:
”Tidningen har bestämt sig – den regionala publiken ska få det bästa i alla tänkbara kanaler. Kreativt utvecklade appar drar in både intäkter och olika publiker från kultur till sport. Redaktionen ser till att resurserna räcker till både fördjupning, granskning och bildjournalistik. Att rörelsemarginalen ökar i tider av en svår dagspressekonomi, inte minst tack vare en bättre säljorganisation, visar att NA, tar matchen och blir största lokaltidningen i sociala medier utanför storstäderna”.
Det var förresten Expressen som vann förstapriset i ”Årets dagstidning” och vi är väldigt glada att Katrin Säfström nu kommer att jobba med vår regionala nyhetsförmedling från södra Sverige.
– Jag hoppas tillföra det jag brinner för: lokal journalistik, viljan att beröra och vara först på nyheter.
På en del andra klassiska lokaltidningar runt om i landet är situationen dystrare. Göteborgs-Postens ägare Stampen riskerar konkurs efter vidlyftiga affärer. Nu läser jag dessutom att den andra stora koncernen Mittmedia vill sälja Gefle Dagblads hus, där lokaltidningen startades 1895 och många med mig lärde sig yrket (tidigare har de börjat kränga konsten från Sundvalls-Tidning). Mittmedia har legat i framkantat med robottexter som ska ersätta journalister och internt sagt att ”good enough” räcker för stammisarna som tidigare prenumererat på lokaltidningarna i print. De hävdar att försäljningen av fina Gefle Dagblad-huset mitt i stan inte är en del av krisen, utan att man tvärtom VILL flytta till ett ytterområde som heter Hemsta.
– Det ligger lite halvcentralt just nu, men på sikt kommer det att bli ett jättehett område. Det byggs redan mycket där nu, säger direktören Krister Jönsson till branschtidningen Medievärlden.
Mitt första jobb för Gefle Dagblad, som 16-åring, var faktiskt att skriva att skriva om just hockeylaget Hemsta, de spelade sina ishockeymatcher i lägsta divisionen 3, det var kallt som tusan på en uterink och öde. Hemsta har ett koloniområde och industrier i närheten. Mediebranschen behöver komma ihåg att folk som vi har koll lokalt och inte glömma de betalande stamgästerna, lika viktiga som ni digitala läsare som har alla möjligheter att ifrågasätta, fritt kan välja nyhetsleverantör och vilket material ni vill dela vidare – och gör oss i bättre i varje sekund.