Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Hallå, landslaget – så här glada blir vi av guld!

Fotbollslandslaget vill att media ska avstå all kritik och lyfta blågult till framgång. Tre Kronor tycker tvärtom och ser media som en samarbetspartner.

Skilda taktiska upplägg och därför dags att göra upp med seglivade myter:
# Vi har aldrig sålt en massa tidningar på svenska fiaskon.
Fakta:
# Det klickas mest när det går bra för svenska landslag.
Ytterligare skäl för media att hoppas på blågult i sommarens fotbolls-EM och höstens World Cup i hockey, alltså, vid sidan om att vi på redaktionerna har vänner som åker ner i landslagströjor för att heja från läktarna och barn som hoppar upp och ner i tv-sofforna när Zlatan gör mål – och i många fall gjort bådadera sakerna själva (när vi varit lediga)!
Samtidigt som vi nu jobbar för att i text, bild och tv ge så snabba nyheter, skarpa analyser och så mycket information som möjligt – både när det går bra och dåligt.
Att hockeylandslaget till och med välkomnar kritik har säkert att göra med att omklädningsrummen i NHL är öppna och att stjärnorna efter varje match måste sälja sin sport i USA där hockeyn i bästa fall är nummer fyra (efter NFL, MLB-baseboll och NBA-basket) – samtidigt som fotbollsstjärnorna är vana vid stängda dörrar och att stora europeiska ligor drar fulla läktare i en tradition där spelare inte ens behöver vara med på presskonferenser på ett podium.
Att vara förbannad på media kan ibland ge en ”ingen tror på oss”-känsla och extra tändvätska – som Erik Hamréns landslag uttryckte efter kvalvinsterna mot Danmark – men att vara öppna och bjuda på sig själva kan också bära ända till guld som U21-landslaget förra sommaren.
Bland de som tar med dig till EM i fotboll och World Cup i hockey finns flera finalister i ”Guldskölden”, utmärkelsen för svenska journalister, där fansen nominerat en mängd Expressenprofiler: fotbollskrönikören och -reportern Noa Bachner, fotbollsreportern Daniel Kristoffersson, fotbollstwittraren Thomas Wilbacher, hockeykrönikören Sanny Lindström och hockeybloggaren Johan ”Mr Madhawk” Svensson.
Våra utsända från sportchefen Pär Anderssons redaktion kommer garanterat hålla förbundskaptenerna ansvariga och sända fler timmar än någonsin med analyser av laguttagningar och detaljer i spelet. Det var inte heller snällare förr, 90-talets hockeykrönikör Niclas Andersson skrev efter ett VM-fiasko: ”följande spelare bör ta pappkassar över huvudet när de kliver av planet på Arlanda” och namngav en rad han tyckte varit sämst… men det är också vi som låter dig vara med om det härligaste, mest galna, firandet! (sportberättande som berör).