Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Reklamen vilseledde gamla och sjuka

Delar av Expressens granskning användes i Marknadsdomstolen.
Delar av Expressens granskning användes i Marknadsdomstolen.

Expressens journalistik gör skillnad.
# Fråga Hovrättspresident Fredrik Wersäll som återvisade den banbrytande domen om folkrättsbrott efter att Expressens Terese Cristiansson gjort vad rättsväsendet inte klarat av och hittat målsäganden som nu ska vittna.
# Eller SD-toppen Martin Kinnunen som i hovrätten måste förklara de mejl – avslöjade av Expressens David Baas – som visar att SD:s riksdagsledamot inte talade sanning i tingsrätten
# Nu bidrar Expressens journalistik också till att du inte behöver utsättas för vilseledande marknadsföring av det bästsäljande hälsopillret Vitaepro. Efter beslut i Marknadsdomstolen i torsdags förbjuds företaget påstå att preparatet ger ökad energi och ork, ger och bevarar smidighet, rörlighet och styrka samt motverkar stelhet. De får heller inte säga att man behöver äta deras kosttillskott som komplement till en vardaglig och balanserad kost för att få i sig de näringsämnen man behöver.

Nicke W
Granskningen visade hur gamla och utsatta köpte hälsopillret och hur kändisar hyrdes in för topplöner.

Att Niclas Wahlgren dansar in i ditt vardagsrum med budskapet att pillret inte bara gör dig smidig och stark utan också smal och sexig är kanske bara lustigt eller tröttsamt för vissa, men de norska mångmiljonärerna bakom Vitaelabs riktade sig mot gamla och utsatta. Bland annat var ortopedprofessorn Leif Dahlberg, som uttalat sig starkt kritiskt mot preparatet i Expressen, med och vittnade under rättegången. Det spelades även upp inslag från Expressens granskning där avlönade kundvittnen uttalade sig.
– Det känns fint att vår granskning gjort konkret nytta, och kanske bidragit lite grann till att de värsta övertrampen nu stoppas. Vitaeproreklamen har varit väldigt aggressiv och fått många  att tro att medlet ska göra dem friskare. Vår granskning kunde dessutom avslöja att pillren i värsta fall till och med kan ge biverkningar, säger Anna Bäsén, som låg bakom granskningen tillsammans med Michael Syrén.
Expressens hälsoreporter är nominerade till Guldspaden, priset för grävande journalistik, för ytterligare ett avslöjande som gjort skillnad. Förra sommaren tog hon jobb städerska för att granska lokalvårdarnas tuffa vardag, tog prover på sammanlagt 93 olika ytor på sjukhuset: telefoner, sängbord, toaletter samt högriskplatser, där infektionsrisken är hög. Resultatet ledde bland annat till att frågan debatterades i riksdagen och att Södersjukhuset tog fram en ny handlingsplan för städningen och att sjukhuset krävde vite av städbolaget.
– Det är oerhört roligt när något verkligen förändras till det bättre efter ett reportage. Jag är jätteglad över att Expressen satsar på undersökande reportage, journalistik som faktiskt kan påverka, säger Anna Bäsén.