Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Det är närvaron som ger journalistiken livskraft

Terese + VK
Med fötterna på marken – på världens farligaste platser (Terese Cristiansson för Expressen) och i Västerbotten (lokaltidningen VK)

– För mig är det att vara ute på fält, säger Terese Cristiansson.
Expressens korrespondent intervjuas av Lotta Bromé i P4 Extra och pratar om det viktigaste med journalistiken, med anledning av att hon tilldelats Nils Horner-priset och att det i går var tvåårsdagen av mordet på Sveriges Radio-medarbetaren i Afghanistan.
För Terese Cristiansson, som reste till mordplatsen i Kabul och arbetade fram övervakningsfilmen på mördarna, innebär fältjobb flera av världens farligaste platser: Syrien, Irak och Somalia.
– Journalistik, det är att ta sig så nära hjärtat av berättelsen som möjligt. Att vara med i en rörelse, att vara ett ögonvittne. Vi ska vara dom som ser och är på plats, sa hon i sitt hyllade P1 Sommar i fjol.
Men den journalistiken kan också göras i Umeå med omnejd. Nästa vecka arrangeras ”Årets dagstidning”-galan, där vi på Expressen är nominerade till helhetspriset, men jag gläds också åt att Västerbottens-Kuriren nominerats som Årets redaktion.
För när andra pratar om journalistikens framtid – så gör de jobbet på Norrlands största dagstidning.
– Vi kan digital publicering väl och är extremt snabba på att publicera nyheter på webben, berättar chefredaktören Ingvar Näslund i en intervju med Dagens Media inför prisutdelningen.
Samtidigt som de lyckats behålla många av prenumeranterna.
– Vi använder inga retoriska knep mot våra läsare utan vi är väldigt stolta över vår printtidning. Vi låter den inte förfalla utan behärskar flera olika delar.
Oavsett kanal för nyheterna så är närvaron och trovärdigheten i spridningsområdet avgörande.
– Rörlig bild har ökat dramatiskt på webben den senaste tiden, och vi har idag i snitt sju lokala inslag varje dag, säger VK-chefredaktören.
Jag började själv på Gefle Dagblad när jag var 16 och fick mitt första fasta jobb på Vestmanlands Läns Tidning i Västerås när jag var 20. Båda traditionsfyllda lokaltidningar med stor betydelse i sina utgivningsområden. Att värna den närvarande journalistiken är oerhört viktigt. I Gävle har kommunen själv anställt reportrar för att få styra informationen utan obehagliga frågor. I Västmanland avgick landshövdingen efter att ha granskats av VLT.
Det är lätt att slå enstaka trafikrekord om en artikel – som egentligen inte är den viktigaste för just den tidningen – får spridning på sociala medier, användare på Facebook delar vidare och det inte alltid ens läsarna vet på vilken sajt de är inne. Men för att bli en attraktiv miljö för annonsörer och ha återkommande läsare som finansierar produkten måste journalistiken beröra målgruppen på riktigt och stå med fötterna på jorden. Oavsett om det är i Afghanistan som Terese Cristiansson, eller i Västerbotten som VK.
Det är den närvaron som ger journalistiken livskraft.