Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSBLOGGEN

Fyra av de tuffaste jobben jag har sett

Årets Bild vanns i fjol av Expressens Christoffer Hjalmarsson. Flera år i rad har våra fotografer fått fina priser.
Ändå är det svårt att glädjas fullt ut över våra nya nomineringar till årets gala.
Grattis så klart till Christoffer Hjalmarsson, Nils-Petter Nilsson och Axel Öberg som alla är oerhört skickliga och bidrar enormt till Expressens journalistik i alla kanaler.
Men att juryn nominerar 25 män och fyra kvinnor är naturligtvis väldigt illa. För juryn som väljer bilder. Eller för redaktionerna som styr jobben. Eller för bådadera. Till skillnad mot Stora Journalistpris-haveriet med två kvinnor och 14 män kan Årets Bild-juryn ”skylla” på att de insända bidragen bedöms anonymt, men det är klart att det finns igenkänningsfaktorer i processen, vilka som varit på olika platser och utmärkande bildspråk.
Vår bildchef Karolina Westerdahl berättar här om flera av våra fotografer som vi gärna sett nominerade – också!

LISA
Foto: Lisa Mattisson

”Lisa Mattisson skildrade flyktingkrisen i Europa under flera veckor. I Röszke, Ungern, fanns en rädsla för att få sina fingeravtryck registrerade och hamna i ett flyktingläger. För att undvika det försökte många ta skydd från den ungerska polisen i solrosfälten som omgav platsen, men få kom undan”.

Meli
Foto: Meli Petersson Ellafi

”I Horgos vid gränsen mellan Ungern och Serbien hamnade fotograf Meli Petersson Ellafi mitt i händelsernas centrum. Hon rapporterade hem om övervåld från gränspolis och barn på flykt som sprejades med tårgas”.

Anna-Karin
Foto: Anna-Karin Nilsson

”I Ghana skildrade Anna-Karin Nilsson utanförskapen som drabbar dem som saknar ett perfekt leende och deras dröm om förvandling. Grace Lucho opererades mot sin läppspalt och kan nu leka ute med de andra barnen”.

Linda F
Foto: Linda Forsell

Det här var bara några exempel. I Guatemala har barnäktenskap nu förbjudits. Linda Forsells projekt Barn som föder barn hade fått många att reagera, ett av flera starka bildreportage som Forsell publicerat under svåra omständigheter. Därmed förstår ni att nomineringarna till en gala inte är hela världen, men – priser ger status och möjlighet till nya jobb. För att komma ur den cirkeln är det viktigt att uppmärksamma juryns snedfördelning – och vilka oerhört starka bildjobb som inte uppmärksammats.
Karolina Westerdahl konstaterar:
– Vi gör ingen skillnad på kvinnor och män när det gäller jobb, oavsett om det är hemma i Sverige eller i konfliktzoner. De fotografer vi skickar är alla utbildade för att klara av riskarbete och är mycket kompetenta.