Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Tabloidjournalistiken som stoppade pamparna

En halv miljon medlemmar i Kommunal slipper nu få sina medlemsavgifter – mellan 100 och 500 kronor i månaden – bortslösade på semesterboenden för ordföranden och kassören, undersköterskor och andra anslutna behöver inte heller längre betala för fyllemiddagar utomlands för styrelsen.
Tacka journalistiken för det.
För det var inte privatspaning på något nätforum eller uppladdade dokument på en organisations hemsida som fällde pamparna i Kommunal.
Det var en klassisk journalist, Richard Aschberg, på en tidning vid namn Aftonbladet grundad a-r-t-o-n-h-u-n-d-r-a-t-r-e-t-t-i-o (1830!). Uttrycket den tredje statsmakten ska ha uppstått åtta år senare och syftar på tidningarnas roll i att granska regering och riksdag.
Inte heller 2016 kan alla vara journalister.
När det finns så många forum för att ge uttryck för sin åsikt i ett klick, och fantastiska möjligheter att debattera med andra – är det en ynnest att sådana som Richard Aschberg fortfarande gör jobbet med att ta fram information och fakta som annars skulle döljas, och i offentlighetens sken tillåter att läsare och tittare SJÄLVA får bilda sin uppfattning.
När Aschberg, ja det är Roberts bror, fick Stora journalistpriset 2001 för att ”…gediget kartlagt och levande beskrivit den omfattande sexhandel på nätet som blev följden av att sexuella tjänster kriminaliserades” sa dåvarande chefredaktören Anders Gerdin:
– Extra roligt är det förstås att en riktig Aftonbladetveteran som Richard nu uppmärksammas.
Veteran redan för 15 år sedan!
1995 hade Aschberg varit med när Sigge Cedergren en kort tid för dennes död sa: ”Jag gav revolvern till Christer Pettersson”. 1988 var det Aschberg som fick Catrine da Costa-rättegången i Stockholms tingsrätt att göras om efter att ha avslöjats nämndemännens överläggningar.
Tabloidavslöjanden lika viktiga då som nu. Fråga bara 1 400 upprörda medlemmar som redan lämnat Kommunal efter avslöjandena. Expressen sänder live med allt det senaste i fackskandalen.