Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

…men vad gör ”Snattministern” på bilden…?

Nicke
Niklas Svenssons tabloidstory på Göran Persson efter att en vaken läsarfotograf fångat statsministern på bild.

– Du är i första hand medmänniska.
Jag hör vår bildchef Karolina Westerdahl bli intervjuad och berätta om våra etiska regler och uttala samma självklara uppmaning som vi har i tidningen och på sajten: visa respekt.
Såväl Sveriges Television som Sveriges Radio har rapporterat om att polisen reagerat på att utvecklingen med smartphones. Att så många går runt med en kamera i hand har fått till följd att enstaka personer vid olyckor stannat för att ta en bild istället för att erbjuda hjälp.
– Att posta bilder är något som många gör dagligen. Dessvärre hamnar ibland etiken på efterkälken när man kan posta direkt på Facebook eller Instagram utan någon granskning, säger Karolina Westerdahl.
Även en bild som publicerades i Aftonbladet i slutet på maj fick till följd att en person delgetts misstanke efter att inte hjälpt till vid sjönöd, ett brott enligt sjölagen. Förundersökningen pågår fortfarande.
–  Vi resonerar alltid med utgångspunkt i de etiska reglerna för press, radio och tv. Vissa bilder kanske går för nära och visar för mycket. I vissa fall kan man se att fotografen har fotat från olämpligt ställe. Då avstår vi självklart publicering. Det här resonemanget går man igenom vid varje publicering. Det är väldigt viktigt att man aldrig är i vägen för räddningspersonal och man alltid respekterar personlig integritet, säger Karolina Westerdahl.
Expressen utser tolv gånger om året Månadens bild och den bästa som skickats in till 717 17 får Årets bild.
– Det behöver nödvändigtvis inte vara en nyhetsbild. Ibland kan en ilsken björn eller en älg på villovägar vinna, som när 14-åriga Mitra vann nyligen, säger Karolina Westerdahl.

Engla
Bilden som hjälpte polisen att ringa in Anders Eklund.

En av de viktigaste läsarbilderna hjälpte till att lösa mordet på Engla när Tomas Langton fick Årets läsarbild efter han av en tillfällighet testat sin nya kamera och fångat Anders Eklunds röda Saab på bild.
En av de roligaste? Göran Persson när statsministern inte kunde hålla sig och ”snattade” smågodis ur påsen – och vakne läsaren Jan Torbjörnsson kunde placera honom på Expressens förstasida.