Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Den största branden – och offren som glömdes

ELDEN
Expressens publiceringar denna vecka om brandkatastrofen i Västmanland – ett år senare.

Den största branden i modern svensk historia.
Men familjer och offer som blivit helt bortglömda av kommun och krishantering.
Inför årsdagen 31 juli har Expressens Lotta Gröning (text) och Torbjörn Selander (foto) träffat människorna som mötte katastrofen i Västmanland. Hjältarna som räddade sina grannar – och offren med plågsamma skador för livet som syns i spegeln varje dag.
– Många har haft ett förskräckligt år, säger Lotta.
Ulla Lundqvist och Hans Johansson förlorade hela sitt hus i branden. De bor fortfarande i husvagn på gården och väntar på att ett nytt ska byggas upp.
Reine Ullén omringades av lågorna och trodde han skulle dö när kroppen kändes som den kokade. Han brännskadades svårt och förlorade sin kollega i branden. Reportaget publiceras i Expressen under onsdagen.
Förutom de som förlorade en nära och kär person, eller sitt hem – har Lotta Gröning mött många som fått sina drömmar krossade.
– Skogsägarna har sorg, de förlorade sin framtid. Dessutom krånglar många försäkringsbolag och allt från staten till stora skogsägare försöker tjäna pengar på de små.
Men hon kan även berätta underbara historier.
– Det bästa i branden var den sociala mobiliseringen, utan den hade det varit betydligt fler dödsoffer. Här finns de verkliga hjältarna de som räddade sina grannar, som hjälpte till att evakuera människor och djur och som med fara för eget liv räddade andra.
Lotta Gröning säger att det är märkligt hur människor glömts av kommun och krishantering. Följ berättelserna om dem här i Expressen fram till årsdagen och hör av er till lotta.groning@expressen.se med kommentarer om reportagen eller egna berättelser.