Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Titta i dag – och kom ihåg!

Foto-Lisa
Lisa Mattissons bild från reportaget tillsammans med Irena Pozar.

Som nyhetsförmedlare jobbar vår redaktion ständigt med att uppdatera dig om händelser i Sverige och världen. Genom Expressens app i din mobil får du pushar med uppdateringar i realtid, vår tv-redaktion sänder live från tidig morgon till sen kväll och i tidningen får du dramatiska händelser på första nyhetsuppslaget.
Men för Expressen, startad 1944 som en motvikt mot nazismen, är en viktig del av vårt uppdrag att också minnas och påminna. Om förintelsen, och om folkmorden. I dag är det 20 år sedan massakern i Srebrenica inleddes.
I en medievärld där du kan klicka dig fram bland oändliga nyhetsflöden och all sorts underhållning, har flera stora tidningar och sajter riktat blickarna mot dagarna som skakade världen då – men också mot människorna som glömdes bort.
Svenska Dagbladets Negra Efendić och Staffan Löwstedt reste med Admir Buljubasic som fick se sin fars kvarlevor, den tredjedel av kroppen som kunnat identifieras.
Aftonbladets Kenan Habul skriver om flykten ”Vi skulle bara vara borta i en vecka. Nu har det gått 23 år”.
Expressens Irena Pozar och Lisa Mattisson har besökt kvinnorna i Srebrenica som förlorade allt. ”Om du så väckte mig mitt i natten skulle jag kunna återge allt in i minsta detalj”, säger en av dem 20 år senare.
I dag sänder Expressen tv från minnescermonin i Srebrenica. Titta, men framför allt – glöm inte.