NYHETSBLOGGEN

”Tiggarna stal hunden” – ryktet, hämnden och sanningen

RANDI
Expressen Sverige, från Perstorp.

Det ryktades på Facebook att de rumänska tiggarna stulit en hund.
Det slutade med ett misstänkt hatbrott som hämnd; en kvinna träffades av en sten i huvudet, en man misshandlades när han försökte hämta hjälp.
Randi Mossige-Norheim på Sverige Radio åkte till Perstorp för att lyssna till vad som egentligen hänt och trots att versionerna går isär förstår vi ändå så mycket mer tack vare helheten i hennes reportage.
Stora journalist-priset i förnyarklassen utdelades senast till Viralgranskaren (Metro) som avslöjade vandringssägner på nätet, egentligen prisades Metrojournalisterna för klassiska reporterjobb som ibland kan göras online men som fortfarande oftast kräver att man åker till den där ”bilverkstaden mittemot parkeringen vid Ica” för att få veta vad som döljer sig bakom ryktena.
I dag publicerar Expressen radiojobbet av Randi Mossige-Norheim i textform. Vi har gjort så med flera av hennes starka berättelser.
– Randis sätt att berätta en historia fungerar ypperligt även i skriven form. Framför allt för att hennes reporterjobb är så starkt i grunden, säger Expressens reportagechef Christofer Brask.
Vi är glada att våra läsare får ta del av ett så viktigt reportage. Varje lördag publicerar vi nya berättelser från runt om i landet på våra Expressen Sverige-sidor.
Här kan ni läsa våra tidigare publiceringar av Randi Mossige-Norheim.
2014: Myndigheternas jakt på tiggarlägren
2013: Mannen i skrubben
– Gång på gång gräver hon fram viktiga berättelser på platser där få andra reportrar letar, säger Christofer Brask.