Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Berättande som berör – över hela världen

magda gad-1.jpg
Magda Gad – till Expressen. Hon kommer även fortsätta som grundare av Blank Spot Project.

Ni måste läsa Magda Gad! Börja här i Liberia där hon skrivit om – och levt – med Ebolans offer på sin blogg hos magasinet Café: ”Miatta var inte döende. Döden kan man inte göra något åt. Miatta levde men det var ett liv som plågade henne mer än om hon hade varit döende. Är man döende ska plågan ta slut”.
Nu börjar hon på Expressen. På förstasidan av tidningen, och självklart även på Expressen.se, står det BERÄTTANDE SOM BERÖR.
Det gör Magda Gad. Så det gör ont ibland, men även så att man ofta spricker upp i ett leende.
– Jag kommer att ta med läsarna till platser som det sällan rapporteras om, ge nya perspektiv på redan bevakade konflikter samt lyfta fram dolda sanningar och röster i ljuset, säger hon.
Bloggen flyttar över 1 juli.
Nyligen började även TT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg hos oss på Expressen.  För honom är det sedan länge en naturlig del av researcharbetet att gå via sociala medier för att få fram nyheter eller förbereda resor. I mars 2013 sa han till Medievärlden från ett uppdrag i Aleppo, Syrien:
”Vissa kanske fnyser åt att man letar källor till exempel via Twitter med hänvisning till att de inte ger en representativ bild av folk i allmänhet, men jämfört med att bara fråga svenska turister om hur läget är på Tahrirtorget i Kairo är det ett stort kliv framåt. Med det sagt kan distansbevakning inte ersätta att vara på plats”.
Kombinationen av att leva oerhört nära de vi skriver om och att lära känna dem via Facebook eller WhatsApp är otroligt utvecklande för vår utrikesjournalistik där vi har stora traditioner att värna. Det är ingen tillfällighet att TV4 lånar in Terese Cristiansson från Expressen när de gör programmet Korrespondenterna, eller att det är Kassem Hamadé som avslöjar flyktingsmugglarna.

HJALMARSSON
Årets nyhetsbild utomlands av Christoffer Hjalmarsson, utsågs även till Årets bild alla kategorier.

Christoffer Hjalmarsson vann Årets bild utrikes i år för Expressenbilderna i Ukraina tillsammans med Diamant Salihu. Axel Öberg vann Årets bild utrikes för Expressenbilderna av tyfonen i Filippinerna tillsammans med vår New York-baserade reporter Anne-Sofie Näslund.
I London jobbar Mats Larsson och Tomas Kvarnkullen för oss, i Tel Aviv skriver Arne Lapidus just nu om israeliska valet, i Paris bevakade Kristofer Sandberg terrorn i sin egen hemstad, Michael Töpffer är vår mångårige korrespondent i Bangkok och i USA finns även Henrik Ek (New York) på östkusten samt Gunnar Nordström (Los Angeles) och Anders Sandqvist högre upp på västkusten.
Därför kan vi ofta vara snabbt på plats. Men aldrig först. Hör gärna av dig om du redan på plats i en världshändelse, eller bara vill tipsa oss om en berättelse som du känner måste förmedlas. Christofer Brask, vår reportagechef, jobbar som redaktör för våra utrikesredaktörer.
Och trots häftiga nyförvärv som Magda Gad och Carl Fridh Kleberg, och våra mångåriga medarbetare som bevakat världens krigszoner, har vi minst en drömrekrytering kvar, hen är som född att jobba på Expressen.
I natt var storyn i New York förresten.

LONG I
Expressens Anne-Sofie Näslund utanför New York i natt.

Där bevakade Anne-Sofie Näslund Max Stenbecks död. Och så här konstaterade Dagens Industris chefredaktör på Twitter:

Fellman