Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Granskningen som gör mig lika tårfylld som förbannad

SHAKEN

35 familjer splittrades.
Föräldrarna anklagades för barnmisshandel.
Nu har de friats av rättsväsendet – men får ändå inte tillbaka av barnen.
Jag blev lika tårfylld som förbannad av att läsa Claes Peterssons granskning och intervjuer. Expressens grävreporter har träffat tolv av familjerna.
– Det har varit många timmar i ofta väldigt känslosamma samtal med de berörda föräldrarna. Ibland har det varit intervjuer men ibland har det fått bli mer som samtal med en medmänniska. Det är klart man blir berörd av frustrationen och maktlösheten de beskriver, berättar Claes.
Var det svåra val för föräldrarna att ställa upp med namn och bild?
– För några har det varit det. De har givetvis varit på sin vakt efter att tidigare ha dömts, blivit av med barnen eller kritiserats av läkare. Det handlar om att bygga upp ett förtroende. Kanske ser några av dem det här som en upprättelse.
Claes Petersson har jobbat i tre månader med granskningen.
– Vi fick inom grävgruppen ett tips om att titta närmare på ämnet och såg förutsättningar för en djupare granskning på området. Intressanta människoöden, rättsproblematiken, den ifrågasatta vetenskapen med mera. Har hållit på i tre månader ungefär med detta. Hade utan vidare kunnat gräva ett halvår till. Men vi återkommer säkert till ämnet.
En av läkarna har mitt under Expressens granskning lämnat sin chefspost.
Hur tror du fortsättningen blir, finns det hopp för Danny och Elinor och de andra?
– Ja, det finns nog hopp. HD har dömts ut vetenskapen och kritiken har blivit mer högljudd. SBU kommer med en rapport framöver som väntas bli vägledande. Samtidigt har ju föräldrar som Danny och Elinore varit utan sina barn i flera år och barnen har fått en närmare relation till sina fosterföräldrar. Det är inte helt lätt att bara ställa detta tillrätta över en natt.