Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

”Jag drömmer om många bilder”

HJALMARSSON-BYLINE
Christoffer Hjalmarsson (till höger) på uppdrag i Ukraina tillsammans med Diamant Salihu.

Våren 2011 satt jag tillsammans med vår bildchef Per Kagrell och gick igenom namnen på de nya fotograferna som skulle vikariera i sommar.
– Den här killen är speciell, sa ”Kaggen”.
– Det kommer bli lite annorlunda ibland, men jag tror han kan vara en framtida Årets bild-vinnare.
Kagrell fick rätt. I båda delarna.
Den där första sommaren undrade våra nyhetschefer – som arbetsleder reportrar, fotografer och tv-team på mordplatser och i maktens korridorer – ibland hur det skulle sluta med honom på jobben, eftersom vinklarna ofta var från ett helt annat håll än nyhetsdesken vant sig vid.
– När jag var yngre målade jag mycket. Det kreativa har alltid funnits, berättar Christoffer.
– Under gymnasiet fick jag upp ögonen för fotografi och fick en systemkamera av mamma och pappa.  Det var tänkt att jag skulle bli flygingenjör men valde att satsa på fotograferingen istället. Det har alltid funnits ett intresse för människor. Och jag har alltid, kanske låter naivt, velat vara med och förändra med bildjournalistik.
Redan i fjol vann Christoffer Hjalmarsson Årets bild för bästa nyhetsreportage. Alla medier var där, men det var hans bilder som juryn valde ut.

HJALMARSSON
Årets nyhetsbild utrikes av Christoffer Hjalmarsson som uppmärksammas på galan ikväll.

I år vinner Christoffer Årets nyhetsbild utrikes för sin bevakning i Ukraina. Under arbetet att skildra vad som verkligen hände på Majdanorget sköts han i benet av en gummikula, troligen avlossad av polisen.
Det jobbet gjorde han tillsammans med Diamant Salihu. Redaktör för många av uppdragen har vår reportagechef Christofer Brask varit.
Vad är pressfotografens viktigaste roll i en tid med miljoner mobilkameror i var hand?
– Vi får inte glömma att mobilkameror har räddat massa liv. Tänk alla länder där pressfotograferna inte har ”access”, det gör att varje människas mobilbild är ännu viktigare. Att förmedla budskapet. Jag tycker tillgängligheten till information är mer viktig än vem som tar bilden. Kanske låter motsägelsefullt mot min egna yrkesroll men i slutändan handlar det om människor. Men vi pressfotografer har också ett ansvar och det är att förenkla bildjournalistiken för läsaren.  Mobilbilder är ibland mer informativa, ett viktigt verktyg för att få ut information, medan vi pressfotografer kan förmedla berättelser.
Du är just hemkommen från Syrien, dina starkaste minnen från reportagen där?
– När jag och min tolk satt i en bil och regimen attackerade Aleppo via flygangrepp. Vi var väldigt nära att själva stryka med och efterföljden av det resulterade i flera människor som skadades och dog.
En bild du drömmer om att ta?
– Jag har länge drömt att få dokumentera freden i Syrien. Eller vardagen i Nordkorea. Eller fortsätta bevaka Ukraina…. ja, jag drömmer om många bilder.
I morgon kväll prisas också Anna-Karin Nilsson, Linda Forssell och Martin von Krogh för sina Expressenbilder. Vi är väldigt stolta över dem och alla andra fotografer som bidrar till att Expressen är, som det står på förstasidan varje dag, ”berättande som berör”.