Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Vi visste att det var ett fiasko – men inte så här skrämmande stort

SYREN
Expressens avslöjande i dag. Michael Syrén granskar etableringslotsarna.

Arbetsförmedlingen kallade den 20 februari plötsligt till presskonferens om etableringslotsarna. Kallelsen gick ut samma morgon.
och hela ledningen deltog. Med omedelbar verkan avslutades hela lotssystemet
Då hade Expressen begärt ut en mängd statistik på de enskilda lotsföretagen.
# Exakt hur mycket start- och månadsavgifter som betalats ut till lotsföretagen utan motkrav.
# Exakt hur få jobb lotsföretagen redovisat.
# Exakt hur många miljoner respektive lotsföretag fått sammanlagt.
Vår reporter Michael Syrén hade stångats under månader med pressavdelningen och jurister i chefsställning när Arbetsförmedlingen förekom granskningen.
– Det här systemet hade lagts ned ändå, men man kan inte komma ifrån tanken att de tidigarelade beslutet på grund av att de förstod vad som var på väg, säger Expressens grävchef Christian Holmén.
Egentligen är det konstigare att Arbetsförmedlingen inte reagerade på Stadskontorets larm 2012, Konkurrensverkets 2013, Riksrevisionens 2014 eller tidigare enskilda avslöjanden som publicerats av bland andra SVT.
Michael Syréns nya avslöjanden visar nu etableringslotsarna och mångmiljonslarvet i en skrämmande helhet. De största lotsföretagen har sammanlagt fått mer än 800 miljoner kronor, men bara ordnat 300 jobb.
– Alla visste att det var ett misslyckande, men tidigare har det inte framgått exakt hur stort. Arbetsförmedlingen har inte redovisat de här siffrorna samlat, det är vi som har tagit fram dem genom att granska alla de enskilda företagens redovisade uppgifter. Inte ens Riksrevisionen trängde ned på sån här detaljnivå, säger Christian Holmén.
– Granskningen visar hur misslyckat systemet varit från början. Det är inte en enskilda individer som orsakat skandal – istället är det ett system som byggt för att slösa bort hundratals miljoner i skattepengar utan kontroll