Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Terese avslöjar nya detaljer om mordet på vännen Nils

TERESE
Expressens Terese Cristiansson på uppdrag i Afghanistan.

När Nils Horner mördades den 11 mars 2014 var Terese Cristiansson en av de första som fick kännedom om tragedin.
– En svensk är mördad i Afghanistan. Det måste vara Nils att döma av de uppgifter jag fått, sa Terese när hon ringde.
När det nu är årsveckan efter mordet rapporterar Terese Cristiansson fortfarande. I dagens Expressen avslöjar hon spelet bakom mordet.
– Att bevaka mordet på en vän var och är oerhört svårt, det är så många känslor som måste hållas i schack, berättar Terese som i flera år jobbade som korrespondent i Kabul och träffade Nils såväl professionellt som privat.
Terese var med i Expressen TV och kommenterade mordet samtidigt hon satte sig i taxin på väg till Arlanda.
– Ganska snabbt kickar den professionella ådran in och känslorna får stå tillbaka för vad man får fram rent journalistiskt. Jag kan inte välja vilka svar som kommer fram och det kan vara obarmhärtigt men ofrånkomligt.
Som enda svenska journalist var hjon på plats i Kabul i flera dagar efter mordet.
– För mig fanns det heller inte något alternativ, jag kan Afghanistan och har ett bra nätverk där – det är mitt jobb att ta fram allt jag kan. Även om det så klart är texter jag önskar jag slapp skriva.
Efter mordet avslöjade Terese Cristiansson övervakningsbilderna på mördarna som flydde
– Afghanistan ett land där man måste vara på plats för att kunna ta fram nyheter. Det finns inga fungerande institutioner eller myndigheter som man kan ringa och be om dokument. Det enda sättet är att vara där och prata med så många som möjligt själv, säger hon, men tillägger:
– Säkerhetsläget har försämrats så jag måste vara mer försiktig nu än för 3 år sedan när jag jobbar i Afghanistan. Men det är fortfarande fullt möjligt.
I dagens Expressen hänvisar Terese Cristiansson till källor nära talibanerna när hon avslöjar att mordet beställdes för 140 000 kronor.
– Under mina år i Afghanistan har jag byggt upp ett nätverk, även inom talibanrörelsen eller med personer i deras närhet. De som alla andra krigsmakter använder sig av mycket propaganda och när man talar med deras talesman får man ta det mesta med en nypa salt. Det gäller att ta sig ner några lager och prata med personer som varit involverad eller har nära kontakter med de som är involverade. I dagens avslöjande krävde jag många detaljer för att jag skulle kunna lita på uppgifterna, en del har jag kunnat skriva, annat inte på grund av källskydd. Det kräver en annan metodik än att bevaka kriminalitet i Sverige, och det mest avgörande är källor man litar på.
Tror du de skyldiga kommer att straffas?
– Jag tror tyvärr att det blir svårt. De två som utförde mordet skulle jag tro är långt borta, troligen i något av grannländerna. Att leda det högra upp och straffa en organisation är mycket svårt. Men inget är omöjligt och jag hoppas verkligen att mordet kommer att klaras upp.
Hur har mordet på Nils förändrat utrikeskorrarnas arbete?
– Initialt blev nog alla väldigt tagna av det inträffade men så småningom kommer vardagen tillbaka och vi jobbar ganska mycket som förut. Journalister har varit måltavlor och utsatta för kidnappningshot och mord före mordet på Nils, så vi var försiktiga innan och jag ser ingen större skillnad i hur jag gör säkerhetsanalyser. Däremot tror jag att mordet ökade medvetandet om hotbilden på redaktioner, läsare och familjen. Personligen funderar jag mer på hur mitt arbete påverkar min familj.