Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Uppdrag: Bevaka terrorn i din hemstad

NYFIKEN
Kristofer Sandberg framför tv-kameran i terrordramat.

Här rapporterar Kristofer Sandberg från Dammartin-en-Goële i jakten på terroristerna.
Expressens fotograf är sedan många år baserad i Paris och var med i vår live tv bara minuter efter första nyhetsflashen om terrordådet. De senaste dagarna har han fotograferat tillslagen i bostadsområdet i Reims och följt sökandet i skogen utanför Longpont. Samtidigt som hans familj lever i en stad skakad av händelserna.

jakt2.jpg
En av Kristofer Sandbergs bilder från terroristjakten.

Kristofer berättar om kombinationen av det dramatiska jobbet och privatlivet.
–  Genom mitt engagemang i barnens skolas föräldraförening fick vi i går ta emot en del frågor från oroliga föräldrar. Det handlade om transporter, skolresor, utflykter, vad gäller nu? Kommer barnen att få åka på sin efterlängtade resa? Svaret till föräldrarna kom snabbt och var förväntat att alla resor, utflykter är tills vidare inställda. Ännu ett slag mot demokratin, konstaterar han.
Kristofers bilder har såklart publicerats i tidningen, på Expressen.se och i mobilappen. När det behövts har han också stått framför kameran och via Skype rapporterat live i vår tv.

akn_paris terrorism0718 as smart object-1.jpg
Anna-Karin Nilssons bild av sorgen i Paris.

På plats finns även kollegorna Anna-Karin Nilsson och Lisa Mattisson som båda flög in från Sverige.
Vi har också fyra skrivande journalister i Frankrike som rapporterar för alla våra kanaler: krönikören Lars Lindström, Londonreportern Tomas Kvarnkullen, Mellanösternkorrespondenten Kassem Hamadé och vår undersökande reporter Diamant Salihu.
Men just att vi har fler fotografer på plats än någon annan tidning är värt att påpeka när Expressen nu fortsatt sin omorganisation av bildredaktionen till att fullt ut jobba med frilansare runt om i Sverige, och i världen.
Kristofer Sandberg är en av dem:
– Bland den franska presskåren råder ofta en ganska het och tuff konkurrens. Paparazzifotografer kan vara hänsynslösa för att få sin bild. Igår ute i skogarna norr om Paris där man letade efter två av gärningsmännen såg jag en av dessa hårdföra paparazzifotografer. Han hade ett helt annat ansikte, hälsade på alla och var till och med hjälpsam.
Med sina dubbla medborgarskap och Paris som bas kommer Expressens fotograf fortsatt leva med terrordådet nära inpå sig och sin familj.
– Skillnaden mot andra uppdrag eller händelser är att detta går aldrig över, konstaterar Kristofer Sandberg.
– När media börjar minska sin rapportering om några dagar lever detta oerhört hemska dåd kvar hos oss. Det är en attack på vårt samhälle. Vi har tydligt och klart blivit påminda om att vi inte lever i en säker värld.