Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
NYHETSBLOGGEN

Det kollade journalisterna på i sina mobiler ute i skärgår’n

Skärmavbild 2014-10-19 kl. 14.14.44
Nike Mekibes på ubåtsjakt.

När U137 gick på grund i den svårnavigerade Gåsefjärden 1981 upptäcktes den ryska ubåten inte förrän morgonen efter av lokala fiskare som larmade örlogsbasen och Kvällsposten som var först med uppgifterna i en sista edition av den regionala papperstidningen. Om Försvarsmakten tvingat upp de undervattenfarkoster från främmande makt som sökts i Kanholmsfjärden i veckan – hade det kanske skett live i Expressen TV.

Stockholms skärgård har sedan larmet i förra veckan uppsökts av dels främmande underrättelseverksamhet (om man får tro Försvarsmakten), dels reportrar och fotografer från svenska medier.
Curt Lindberg som driver båttaxi i Stockholms skärgård blev intervjuad i Dagens Industri om uppsvinget för sjötrafiken.
”Det har varit fullt upp hela dagarna med att jaga laternor lite okontrollerat. Dina journalistkollegor är lite okunniga där. Jag har kört en tidning med folk som inte vet vad norr, söder, öster, eller väster är. De bläddrar bara på sina datorer och kollar vad Expressen gör”, säger han till DI.
Detta inte för att skoja om andra tidningar. Rätt vad det är har ens egen personal råkat sikta lite fel.
Men det är kul att många kollar Expressen TV. Journalistkollegorna är inte ensamma om det. Vi har slagit trafikrekord mest varje dag.
När Expressen uppmärksammas i branschmedia handlar det ganska ofta om Niklas Svensson.  Kan lätt bli så när man har 62 000 följare på Twitter – och rapporterar från en helikopter.
– Resumé gör sitt jobb, jag gör mitt, konstaterar Niklas lugnt om alla personvinklar.
Men under 70 timmars livesändning har våra tittare sett allra mest av Nike Mekibes, livereporter på Expressen TV.
Det är ofta henne ni ser först. Från Expressens TV-redaktion drar hon iväg dit det smäller, eller blåser.

Skärmavbild 2014-10-24 kl. 21.17.12
Nike Mekibes i stormens öga.

TV-klippen från stormen i december 2013 är fantastiska när hon timme efter timme kämpar, för att inte typ flyga iväg, och samtidigt levererar senaste nytt till alla oroliga.
Hur höll du balansen mitt i stormens öga?
– Det gjorde jag väl inte om man ser på klippet… Jag försöker att inte blåsa iväg, pannbandet åker ned för mina ögon, men försöker ändå förmedla vad som sker, säger Nike och skrattar åt minnet.
– Man kan vara rädd när inte kameran är på, men när man står framför den vill man bara rapportera så korrekt som möjligt.
Expressens tv-chef Elsa Falk konstaterar:
– Nike är en av våra skarpaste reportrar både framför och bakom kameran.
Nu har Expressens TV-tittare följt henne från bevakningen av underrättelseoperationen i Kanholmsfjädern.
– Nike har varit i båt varje dag hon jobbat och stått ut med regn, blåst, hög sjö och sjösjuka som fått många andra att, faktiskt, kräkas, berättar Elsa Falk.
Ingen ubåt tvingades upp till ytan trots den största svenska försvarsinsatsen sedan kalla kriget.
Vad gör man av alla timmars tv-sändning när de inte dyker upp nån ubåt?
–Jag försöker vara läsarnas och tittarnas ögon och öron på plats, och skaffar mig så mycket information som möjligt så att alla får ta del av den fakta som finns tillgänglig och får en helhetskoll, säger Nike Mekibes.
Vad säger du om debatten som följt efter bevakningen i svenska medier?
– Jag tycker att var viktigt att medierna var där och bevakade vad som hände i en så stor insats.