Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSBLOGGEN

Så jobbar Niklas Svensson från Bell 206-helikoptern


Skärmavbild 2014-10-20 kl. 21.15.47

I morse lyfte helikoptern med Niklas Svensson och Expressens fotografer Erik Gustafson och Mikael Sjöberg. Livesändningen, med helikopterbilderna ovan operationen i skärgården, väckte sådan uppmärksamhet att bland annat den internationella nyhetsbyrån Reuter kontaktade Expressen om bilderna.

Skärmavbild 2014-10-20 kl. 21.32.33

Under hela dagen rapporterade Svensson live från sin Bell 206-helikopter. ”Vi gick upp 9.30 och var igång in på eftermiddagen”, berättar han. ”Vi kunde ligga på 50 meters höjd och få bilder på när stridsbåtarna dånade fram”. Svensson hade kontrollrummet i hörsnäckan. ”Och jag kunde ta fram fortlöpande information på min Ipad”. Det är inte första gången han jobbar från luften. ”Vi hade helikopter redan under Malexandermorden (1999) – men då sände vi ju inte live”.


Skärmavbild 2014-10-20 kl. 20.23.15

Nu har mörkret har lagt sig i Stockholms skärgård och Expressen är, drygt 12 timmar senare, fortfarande live, nu med Tomas Kvarnkullen som programledare på vattnet.
Skärmavbild 2014-10-20 kl. 19.55.59

Intresset för Expressens livesändningar har varit så stort att även Sky News tidigare under dagen hade med Kvarnkullen i sina internationella nyhetssändningar. ”Submarine mystery”, kallas operationen i Sky News. Kvarnkullen rapporterade bland annat: ”Relations between the countries has not been the best over the years”.
Tillsammans med vår samhällschef Fredrik Sjöshult, som samordnar bevakningen i alla kanaler, bestäms just nu en ny position för Expressens programledare on location. Vi fortsätter till 24.00 åtminstone, meddelar Elsa Falk, editionschef för Expressen TV. Vid midnatt kommer Expressen att ha sänt 50 timmar live från den största svenska operationen sedan kalla kriget.