Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Del 64. ”da Vinci”-affären blev dyr för Göteborg

ATWL01

GT-kulturen minns stolt – del 64:

La Bella Principessa” lanserades för fyra år sedan med buller och bång som en nyupptäckt Leonardo da Vinci. När Göteborg fick världspremiären av utställningen gick kulturnämnden i spinn och sponsrade det kommersiella företaget bakom utställningen med en halv miljon i ren glädjeyra, lika mycket som det egna konstmuseets hela årsbudget för utställningar.
Fortsättningen var inte lika rolig. Tavlans äkthet ifrågasattes av internationella experter, besökarna svek och hela jippot slutade med konkurshot och skulder på 16 miljoner.
Tanken var att utställningen efter Göteborg skulle vandra världen runt i sex-åtta år. Riktigt så blev det ju inte … Läs Lars Nicklasons text om jippot här.