Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Låt dig inte luras av namnet

VAL PÅ MUSEUM GÖTEBORG

I morgon, fredag, öppnar Malmska valen Kök & Kafé på Göteborgs naturhistoriska museum. Men nej, det betyder inte att det ska gå att ta en kopp kaffe inuti valbuken.

Malmska valen strandade vid Smithska udden 1865 och såldes till Naturhistoriska museet. Den lär aldrig ha varit kafé tidigare, däremot har man haft diverse bjudningar inuti vilket förklarar tygtapeterna och träbänkarna.

Och kafé ska valen fortfarande inte bli, trots namnet på nya fikastället. Det hamnar på annan plats i museet med utsikt över Slottsskogen, en mindre spännande, men säkerligen behagligare plats att ta sig ett glas saft. Den som vill klättra uppför trästegen och in i valens öppna mun får vänta till valdagen i september, då museet traditionsenligt öppnar valbuken för allmänheten.

Och bilden då? Jo, Naturhistoriska är Göteborgs äldsta museum och låg tidigare i Ostindiska huset på Norra Hamngatan. 1923 flyttade museet till sitt nuvarande hus i Slottsskogen. För att få ut valen ur den gamla byggnaden fick man göra ett stort hål i tegelväggen.