Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Är det inte rätt – omodernt – med kungahus?

6 juni, nationaldag. Så klart värd att fira. Det var ju ändå den 6 juni 1809 som det gustavianska enväldet upplöstes genom en ny regeringsform och den svenske kungen fick dela med sig av makten. Men är det inte dags att gå vidare efter 205 år? Är det inte lite – omodernt – att på 2000-talet fortfarande ha en statschef som ärver sitt jobb?

I Spanien gick tusentals demonstranter ut på gatorna och krävde en folkomröstning om monarkins framtid efter kung Juan Carlos besked om abdikation i måndags. 100 000 skrev på Internet under ett upprop för en folkomröstning. Är det inte dags även för oss att göra som Frankrike, Finland och Tyskland? Är det inte dags att ta Sverige in i 2000-talet genom att befria kronprinsessan Victoria och hennes dotter från plikten att representera Sverige? Är det inte dags att ge dem chansen att kandidera för statschefsjobbet och ge oss rätten att rösta på dem? Och skulle inte det ge nationaldagen ännu mer tyngd om ett sådant beslut fattades just en 6 juni.

Det är snart val igen. Man skulle kanske be sin riksdagskandidat förklara varför Sveriges statschef ska ärva sitt jobb. Eller fråga vad hen gör för att åstadkomma en förändring.