Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Bäst i klassen!

Göteborgs bästa museum just nu är stadsmuseet som hela tiden utvecklar sin hyllade utställning ”Vi är romer”. Detta är ju göteborgarnas museum. Och museets utställning ett ambitiöst försök att lyfta fram hur en grupp göteborgares utanförskap påverkat deras liv. Här samsas romsk historia med vardagsliv och kultur. 500 års diskriminering, miljoner mördade under Förintelsen och sekler av hemlöshet blir berättelser av kött och blod genom de göteborgare vars ansikten och röster tar plats i utställningssalarna.
Men en utställning behöver inte vara klar för att den haft vernissage. Stadsmuseet har anordnat kurser i attitydförändringar som lockat tusen göteborgare sedan utställningen öppnade i april. Och på fredag börjar en tredagars romsk filmfestival på museet, på Hagabion och på Folkets bio i Angered där de gratis filmerna varvas med samtal och diskussioner.
Här kan man se en typ av film som är sällsynt på vanliga biografer, där inte hjälten är vit och den eventuelle romen den självklare skurken. Men också dokumentärer från Transsylvanien, Frankrike och USA.
Den romska filmfestivalen arrangeras för femte året, men för första gången även i Göteborg. Och även om stadsmuseets utställning stänger i mitten av januari är målet är att den romska filmfestivalen får en fast plats i Göteborgs kulturliv.
Så förändras förhoppningsvis både Göteborg och göteborgarna genom stadsmuseets utställning.
Hela programmet finns här. Bilden föreställer en björntämjare från filmen ”Mechkar”.