Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Gå på toa i Udddevalla och räknas som museibeökare!

Bohusläns museum är Sveriges sjunde bäst besökta museum enligt Riksförbundet Sveriges museer.
”Väldigt roligt. Vi har faktiskt varit det mest besökta länsmuseet i Sverige i flera år”, säger Eriqa Lindsten, enhetschef på museet.

Men hur kan lilla Bohusläns museum i Uddevalla ha fler besökare än Göteborgs konstmuseum på Götaplatsen med tre stjärnor i Guide Michelin och allt från Picasso, Rembrandt , Sigrid Hjertén och Carl Larsson i sina samlingar?

Svaret är att Bohusläns museum inte bara är ett museum utan också en konsthall, en restaurang, ett kulturhus, ett biljettkontor och en mötesplats för många föreningar i kommunen. Museet har mellan 300 och 600 programpunkter om året, allt från lunchkonserter, danskvällar, filmvisningar och barnaktiviteter till visningar av museets utställningar.

Majoriteten av programpunkterna, mellan 75-80 procent, arrangeras av folk utanför museet. Det kan vara band som har releasespelningar eller föreningar som bjuder in till föredrag. Oavsett aktivitet räknas alla som museibesökare.

En besökare som kommer för att köpa en biljett till ett arrangemang i staden eller för att låna toaletterna tar kanske en lov i museet på samma gång. Eller inte. Museet har ingen aning.

Man vet att en tredjedel som sätter foten i huset hamnar i fiket eller i restaurangen, men vet inte om de kommer dit för att äta lunch eller passar på att fika efter att ha sett en utställning.

Bohusläns museum har fri entré och generösa öppettider. Museet har kvällsöppet tre av fyra dagar och stänger bara tre dagar om året. Klart folk rör sig mycket i ett sådant hur, det är bara att gratulera. Men klart missvisande att kalla vad de har för sig i huset för museiaktivitet.