Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Lyssna på dagens ”Tendens” i P1

Stadens skavanker sätter fantasin i rörelse till skillnad från det nyputsade, nybyggda, historielösa och tillrättalagda. Varför sitter människor hellre i en trappa än på en parkbänk? Jo för parkbänken säger: ”Sätt dig här”, medan trappan låter dig själv bestämma om du ska stå eller gå eller sitta i den.

Om stadens skavanker handlar dagens ”Tendens” i P1 med tema gasklockan och Gullbergsvass.

”Göteborg ska inte bara vara bilar, parkeringar och nya lägenheter. Något av det gamla måste också bevaras”, säger en röst i programmet från Drömmarnas kaj. Själv intervjuas jag apropå mina försvarstal för gasklockan på GT:s kultursida.

Ja, jag tycker verkligen att gasklockan ska bevaras. En stad behöver band bakåt till sin egen historia. Och precis som bockkranen finns kvar på norra älvstranden som ett minnesmärke över den jättelika hamnstad Göteborg en gång var är gasklockan sedan 80 år ett pampigt monument över industristaden Göteborg. Dessutom är det den sista byggnaden av sitt slag i Sverige och skulle bli en länk mellan det historiska Gullbergsvass och det nya bostadsområde som planeras.

Jag cyklar gärna längs Göteborgs evenemangsstråk, men det är inte särskilt spännande. Medan att gå längs Drömmarnas kaj i Göteborg och se allt från båtvrak och renoveringsobjekt till kärleksfullt upprustade farkoster där folk faktiskt bor är att se att ett annat sätt att leva är möjligt och får plats.

En stad får fler dimensioner om den även har en kultur som växer i dess sprickor. “Evenemangsstaden Göteborg” är ett helt maskineri som locker stora evenemang tilll staden och är jätteviktiga för stans ekonomi. Men när New York Times gör ett resereportage  från Göteborg skriver tidningen inte om Världskulturmuseet och Ullevi utan om svartfesterna vid Röda Sten och de ruffiga Långgatorna.

En stad behöver både fram- och baksidor, för det är ofta på baksidan som kreativiteten flödar bäst och det är där gasklockan står.

Men som man sa i programmet: ”Alla håller inte med Ingrid Norrman”, vilket bevisas av rivningsbeslutet som nyligen togs i byggnadsnämnden. Nu är det bara de häckande pilgrimsfalkarna som möjligen kan stoppa en rivning.

Lyssna på hela programmet om Gullbergsvass här. ”Tendens” sänds även i repris i kväll 20.03 och 23.30.