Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jag var 14 minuter i Bangladesh

Det bästa med filmfestivalen är när man får en kortfilm som förfilm till långfilmen. För att se dokumentären ”The taste of salt” om sju byar i Senegal som lever av att utvinna havssalt fick jag först tillbringa 14 minuter i Bangladesh.

”Go straight home” är en kortfilm om flickor som utsätts för ständiga sexuella trakasserier på väg till skolan i Dhaka. Tidningarna skrämmer med berättelser om flickor som blir våldtagna eller utsatta för syraattacker om de protesterar. Än vanligare är att föräldrarna gifter bort dem så tidigt som möjligt för att skydda dem. I 13-åriga Rebas klass har fyra skolkamrater gifts bort; en av dem av kärlek, de andra i arrangerade äktenskap. ”Om vi inte har råd att låta Reba gå kvar i skolan måste vi arrangera ett bröllop”, förklarar Rebas mamma i filmen. ”Jag skulle vilja studera vidare och gifta mig av kärlek”, drömmer Reba själv.

14 minuter av en annan verklighet. Världen krymper.